2019. február 21. csütörtökEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy iráni dandártábornok felhőlopással vádolja Izraelt, egy PSD-s EP-képviselő pedig felhőterelgetéssel gyanúsítja Oroszországot

2018. július 03. 14:32, utolsó frissítés: 14:58

Azt már megszokhattuk, hogy sokan gyűjtik, vagy szétoszlatják a „viharfelhőket” mind az itthoni, mind pedig a világpolitikai, társadalmi, kulturális stb. égisze alatt, arra azonban ritkábban látunk példákat, hogy egy magas rangú politikai vagy katonai vezető konkrét felhőlopással és felhőterelgetéssel vádolna meg egy másik országot. Nemrégiben nem is egy, hanem mindjárt két ilyen eset is történt.

Gholam Reza Jalali iráni dandártábornok azzal vádolta meg Izraelt és más országokat, hogy ellopják a felhőket Irántól, akadályokat gördítve ezzel az ország normális mennyiségű csapadék-ellátottsága elé, miközben az ország éppen nagy szárazsággal küzd.

A tábornok azt nyilatkozta, hogy számára egyértelmű az, hogy Irán időjárása „gyanús”, és ez a „külföldi beavatkozás számlájára írható”. A tábornok szerint a helyi klímaváltozást „több tudományos központ is figyelemmel kíséri” és azok megfigyelései „alátámasztják az ő hipotéziseit”.

Az iráni meteorológiai szolgálatnak ennél azért kicsivel több esze volt, és rögtön cáfolták is a dandártábornok vádjait, valamint közleményükben kifejtették, hogy egy ország csapadékfelhőit képtelenség ellopni. A meteorológiai szolgálat elmondása szerint igaz az, hogy Iránt jelenleg hosszútávú kiszáradás sújtja, de ez globális jelenség, és az ilyen megközelítések, mint amilyen a dandártábornoké is nemhogy segítenék, de pont, hogy akadályozzák Iránt a probléma megfelelő kezelésében.

Na, de nem kell egy kis felhőterelgetős sztoriért nekünk sem a szomszédba menni, hiszen Ioan Mircea Pașcu a PSD politikusa, EP-képviselő, egykori honvédelmi miniszter a Facebookon tette fel a nagy kérdést, hogy másnak is feltűnt-e az, hogy míg a két hete tartó oroszországi világbajnokság teljes napsütésben zajlik, addig Romániában, Bulgáriában és Görögországban viharok és árvizek tombolnak?A PSD-s politikus, aki egyébként az (Európai Parlament alelnöke) megjegyezte, hogy Oroszország magas légköri nyomásnak van kitéve, míg az árvizeket és esőzéseket elszenvedő országok az alacsony a légnyomású zónákban helyezkednek el.

„Meg vagyok győződve róla, hogy erről is kizárólag a globális felmelegedés tehet”- jegyezte meg cinikusan Pașcu.

A bejegyzéshez pedig nem kisebb ember, mint Dumitru-Dorin Prunariu egykori román űrhajós is odakommentált, és felemlegette az 1980-as Moszkvai Nyári Olimpiát, amikor is elmondása szerint szintén esőre lehetett számítani, majd egy fél órával a megnyitó előtt az ég hirtelen kitisztult és tiszta is maradt egészen a megnyitó végéig.

Prunariu, elmondása szerint ő éppen kozmikus repülést előkészítő gyakorlaton tartózkodott akkor az országban, ahol az oroszok már dicsekedtek a rakétatechnológiájukkal, amellyel képesek elüldözni, illetve előidézni az esőt.

Nemrégiben a mérce.hu-n közölt a témával foglalkozó írás szerint az emberi ténykedés okozta globális felmelegedés tagadása, illetve annak okait nem tudományosan megalapozott megállapításokra visszavezető nyilatkozatok nem ritkák manapság. Ezt „zárókődominó-effektusnak” szokás nevezni, melynek lényege, hogy egyetlen részigazság vagy szimpla benyomás túlhangsúlyozása jelentős hatást válthat ki a témában járatlan közönség körében. (merce.hu/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS