2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem volt túl nehéz az idei magyar érettségi

2018. június 26. 13:40, utolsó frissítés: 17:13

A magyar nyelv és irodalom érettségi tételek nem okoztak különösebb fejtörést a Fehér megyében tanuló végzős magyar diákoknak, állítják a végzősök.

Kérdésünkre Bőjte Emőke a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium pedagógia szakos tanulója elmondta, hogy nagy megkönnyebbüléssel jött ki a magyar érettségiről, mivel ő sokkal nehezebbre számított, de véleménye szerint könnyű tételeket kaptak, amelyekkel minden nehézség nélkül meg tudott birkózni.

Bethlen Gábor Kollégium NagyenyedBethlen Gábor Kollégium Nagyenyed


A humán szakos diákoknak az idei magyar érettségi első tételénél József Attila Nem emel föl című versét kellett elemezniük. A második tételnél a tanulók a közösségi médiáról, a Facebookról kaptak egy szöveget elemzésre, valamint: A Facebook nem okosít hanem inkább butít állítás mellett, vagy ellen kellett érvelőszöveget megfogalmazniuk.

A harmadik tétel címe: Az utazás szerepe és annak jelentősége egy epikus alkotásban. A tanulók választhattak Jókai Mór Aranyember című regénye, illetve Krúdy Gyula A hídon című novellája között, vagy választhattak más általuk ismert epikus művet is, amelyben az utazás szerepe és jelentősége kiemelkedő hangsúlyt kap. A harmadik tételnél egy több oldalas fogalmazást kellett készíteniük a tanulóknak a megadott témára.

Károly Krisztián a Gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum végzős diákja elmondta, hogy neki sem okoztak különösebb nehézséget a magyar nyelv és irodalom érettségi tételei és viszonylag könnyedén megoldotta a feladatokat.

Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum GyulafehérvárGróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum Gyulafehérvár


Krisztián elmondta, hogy ő amúgy sem úgy tekintett a magyar érettségire, mint egy megoldhatatlan problémára, hanem inkább úgy, mint egy olyan tantárgyra, amelynek segítésével emelni tud majd az érettségi médiáján.

A gyulafehérvári katolikus líceum végzős hallgatója, elmondása szerint megkönnyebbülten jött ki a vizsgáról, mivel szerinte a tételek könnyűek voltak és hasonló kaliberű feladatokra számított.

A reál szakos hallgatóknak az első tételnél Nagy László Ki viszi át a szerelmet című versét kellett elemezniük, majd a második tételnél az elektronikus eszközökről, vagy a hagyományos könyvből való olvasás mellett, vagy ellen kellett érvelő szöveget megfogalmazniuk.

A mártírok élete és az önfeláldozás témája köré épült a reál szakosok harmadik tétele. Itt a tanulók Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposza, vagy Szent Margit legendája között választhattak, de szóba jöhettek más általuk ismert olyan művek is, amelyek e köré a téma köré épülnek. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS