2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pedagógia fő problémáiról fog konferenciázni a Láthatatlan Kollégium

2018. május 28. 12:50, utolsó frissítés: 13:09

Június 9-én a kolozsvári Tranzit Házban pedagógiai-konferenciát szervez a BBTE-BTK szakkollégiuma, a Láthatatlan Kollégium Ifjúsági irodalom műhelye. A rendezvény az akadémiai közeg, a gyakorló pedagógusok és pedagógushallgatók közötti párbeszéd platformjaként, egy demokratikus oktatási rendszer elvi és módszertani kérdéseinek megvitatását teszi lehetővé.

A mentésMásként pedagógia konferencia célja, hogy lebontsa a tévhiteket és másként mentse el azokat a bevésődött gyakorlatokat, amelyek ellehetetlenítik egy demokratikus és funkcionális oktatási rendszer létrejöttét. Az áthallásos cím az oktatásban résztvevő minden gyermek bevonását célzó módszerek felkutatására is vonatkozik.

Az előadások, műhelyek és kerekasztal-beszélgetések során az oktatási rendszert érintő általános kérdéseket (pedagógusképzés, gyermekszegénység, szociális hátrány, inklúzió, rasszizmus, abúzus) egy-egy gyakorlati támponton, tanítási tapasztalaton, bevált módszeren keresztül közelítik meg.A mentésMásként az akadémiai közeg, a gyakorló pedagógusok és pedagógushallgatók közötti párbeszéd platformjaként lehetővé teszi egy demokratikus oktatási rendszer elvi, módszertani kérdéseinek és lehetőségeinek megvitatását.

A szevezők első húsz regisztráló, vidékről érkező (Kolozs megye) tanár útiköltségét megtérítik.

Fő témák: inklúzió, sajátos nevelési igény, szociális hátrány, gyermek- és diákjogok, alternatív tanítási módszerek

A BBTE-BTK Láthatatlan Kollégium Ifjúsági irodalom műhelyének tagjai között van pedagógus hallgató, fiatal gyakorló tanár és tanítási tapasztalattal rendelkező, pedagógiaképzést végzett fiatal is. Azokból a hiányokból próbálnak meg építő jellegű kérdéseket megfogalmazni, amelyeket ez egyetem alatt vagy utána, az iskolában tapasztaltunk meg.

Az eseményre erre a linkre kattintva lehet regisztrálni:

A meghívottak között szerepel:

Juhász Bálint kulturális és oktatási innovátor. 2003-ban alapította a Föld Színházat, egy független színházi műhelyt, amelynek a vezetője volt. 2009-től csatlakozott a nemzetközileg elismert Krétakör Alapítványhoz, amelyben az edukációs programok vezetője lett. Ő irányította a szervezet középiskolásoknak szóló demokráciaprogramját, a Krétakör Szabadiskolát.

Nagy B. Szilárd 2005 óta dolgozik gyógypedagógusként Kolozsváron. A Romániai Magyar Gyógypedagógus Egyesület elnöke. Jelenleg a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája által kihelyezett fejlesztőpedagógusként dolgozik a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban.

Harbula Hajnalka antropológus, tanár. Főbb érdeklődési területei a társadalmi egyenlőtlenségek, a társadalmi felelősségvállalás, a közpolitikák és az oktatáspolitika mentén határozzák meg munkáját. Kutatóként a Desire Alapítvány és a BBTE által bonyolított több hazai és európai összehasonlító nemzetközi kutatási projektben is részt vett (pl. EDUMIGROM, SPAREX, FEMROM, ROMEDIN). Tanárként a kolozsvári Talentum Református Iskolában dolgozik.

László Éva pszichológus, a BBTE Szociológia és Szociális munka karának oktatója, a Nők elleni Erőszak- ARTEMIS Egyesület egyik alapító tagja.
A gyermekek és felnőttek elleni erőszak, kihasználás témájával 1999 óta foglalkozik.

Dolgozott szaktanácsadói központban - intervenció és prevenció területén - és menhelyen (célcsoportok: bántalmazott/kihasznált gyermekek és fiatal felnőttek, illetve családon belüli erőszakot szenvedett nők és gyerekeik). Oktatói munkát az egyetemi oktatás mellett, szakképzések területén is végez.

Major Zsuzsa Kolozsváron, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-finn szakot. Dolgozott tanársegédként elemi iskolában, valamint gyermekgondozóként egy angliai bölcsődében. Jelenleg a Jyväskyläi Egyetem Pedagógiatudomány szakának mesteris hallgatója. A finn oktatásba szervesen beépített inklúziót és felzárkóztatást tanulmányozza.

Érzékenyítő workshop: Érzem, amit érzel

A workshop célja, hogy az érzékszervi sérültségek (hallássérülés, látássérülés), illetve a mozgássérülés okozta kihívásokat élményszerűen, szórakoztató játékok segítségével ismertesse meg, hozza testközelbe.

A saját élmény nem csak az akadályozottság megtapasztalásában segít, hanem abban is, hogy a tapasztalat nyomán megfogalmazhassuk, hogyan is segíthetünk leghatékonyabban ezen akadályok okozta nehézségek leküzdésében. Műhelyvezető: Ilyés Irén, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának pszichológusa.

Jelelő Kórus - Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája


A tabu nem tabu - kiállítás fiatalok által készített plakátokból, két kortárs ifjúsági regény alapján. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS