2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániának van a leggyengébb egészségügyi rendszere egész Európában

2018. február 01. 12:39, utolsó frissítés: 12:50

Romániában a leggyengébb az egészségügyi rendszer egész Európában, derült ki az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) tavalyi felméréséből.

A félmérésben harmincöt európai országot skáláztak az adott kritériumok szerint. A felmérés pontozásos alapon működött és összesen 1000 pontot lehetett elérni. Ennek során az országok aszerint kaptak pontokat az egészségügyi rendszerükre, hogy például a betegeknek mennyi időt kell várniuk az ingyenes egészségügyi szolgáltatásokra, mennyire érvénysülnek a jogaik, milyen a gyógyszer-ellátottság és a betegségek megelőzésének hatékonysága az országban stb.

Románia 2017-ben a 34-ik, vagyis az utolsó előtti helyet foglalja el a rangsorban, 439 ponttal. A harmincötödik helyen Ciprus található, de az országot kizárták a rangsorból, mivel európai értelemben véve nem rendelkezik közegészségügyi ellátással. Cipruson az egészségügyi ellátás költségeinek csupán 41%-át fizetik közpénzből.Országunk déli szomszédja, Bulgária is 109 ponttal megelőzi Romániát, nem is beszélve a listavezető országokról. A felmérésben Hollandia (924 pont), Svájc (898 pont) és Dánia (864 pont) végzett az élen.

Magyarország az EHCI felmérésén 584 pontot kapott, így holtversenyben van Lengyelországgal, de tíz ponttal megelőzi az 574 pontot szerző Litvániát.

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index 2005 óta méri fel, hogy Európában az országok egészségügyi rendszer hogyan szolgálja a betegek igényeit valamint, hogy mekkora hangsúlyt fektetnek az egészségügyi ellátások minőségére.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az ECHI mutatja a legpontosabb képet az európai országok egészségügyi rendszereinek a színvonaláról.(jurnalul.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS