2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Karácsonykor négyszer gyakoribb a kutyáknál a csokoládémérgezés

2017. december 21. 14:01, utolsó frissítés: 14:31

Karácsonykor négyszer gyakoribb a családban élő kutyáknál a csokoládémérgezés, mint az év más időszakaiban.

A kutyák ugyan szeretik a csoki ízét, de kis mennyiségben is megbetegítheti őket figyelmeztettek a szakemberek egy új tanulmányban.

A Veterinary Record folyóiratban publikált kutatás szerint kutyák százai szorulnak állatorvosi kezelésre a téli ünnepek alatt csokoládémérgezés miatt.

A háziállatok megeszik az elöl hagyott csokikat, sőt a forró csokit is elnyalogatják, ismertette az írást a BBC News csütörtökön.

Fontos, hogy a gazdák tudják, a csokoládé veszélyforrás lehet. Ha a kutya hozzáfért a csokihoz, próbálják felmérni, mennyit evett belőle, milyen típusú csokoládéhoz jutott, aztán vigyék állatorvoshoz”, mondta Philip Jones, a Liverpooli Egyetem állatorvos-epidemiológiai és -közegészségügyi tanára.

A csokoládé teobromintartalma elég alacsony ahhoz, hogy fogyasztása általában ne jelentsen veszélyt az emberre. Azonban a teobromint lassan emésztő állatok, így a kutyák, a macskák vagy a madarak már kis mennyiségű csokoládétól is végzetes mérgezést szenvedhetnek.

A tanulmány 200 brit állatorvosi praxis 2012 és 2017 között gyűjtött adatait elemezte. A kutatók szerint karácsonykor négyszeresére nőtt a csokimérgezések száma, a kockázat húsvétkor feleakkora volt, halloweenkor és Valentin-napon azonban nem tapasztaltak kiugrást.

A csokoládémérgezés leggyakoribb tüneteként jelentkezett a kutyáknál a hányás, továbbá az izgalmi állapot és felgyorsult szívverés. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS