2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar fejlesztésű a világ egyik legfejlettebb, látáskutatásban alkalmazott szoftvere

2017. december 13. 15:47, utolsó frissítés: 15:47

A Frontiers in Neuroinformatics tudományos folyóirat december 13-án közölte egy, magyar kutatók részvételével készült szoftver leírását, amely a látás folyamatával kapcsolatos élettani vizsgálatokat könnyíti meg.

A GEARS nevű programcsomag nemzetközi együttműködés keretében valósult meg (Szécsi László, BME-Budapest, Kacsó Ágota, BME-Budapest, Günther Zeck, NMI-Reutlingen, Hantz Péter PTE-Pécs, korábban FMI-Basel).

A szoftver jelentősen leegyszerűsíti a bonyolultabb, síkbeli fénymintázatok programozását, pontosabbá teszi azok kivetítését, továbbá hozzáférést biztosít a számítógépek grafikus kártyájának igen jelentős számítási kapacitásához. Így akár valós időben is lehetséges egy fénymintázaton összetett matematikai műveletek révén képfeldolgozást végezni.

Szécsi László egyetemi docens, a szoftver vezető fejlesztője elmondta, hogy a megjelenítő eszköz és a mérési elektronika precíz, szinkronizált vezérlésének megoldása mellett a fő kihívást a szoftver teljes tudományterületeket átfogó képességhalmazának összeállítása jelentette.

„A fejlett játékprogramok és a virtuális valóság a számítógépes grafika csúcsteljesítményei: a grafikus kártyák fejlődését is leginkább a játékipar hajtja. Az általunk kifejlesztett szoftver ezen területek legújabb fejlesztéseit állítja az orvosbiológia szolgálatába”, magyarázta Szécsi László.

Hantz Péter tudományos főkutató, a csapat munkájának koordinátora, kisállatok retinájának elektrofiziológiai vizsgálata útján tesztelte a szoftvert. „Mindig lenyűgözött, hogy a retina milyen érzékeny „műszer”.

Nem egyszer a mérések során tapasztalt apró, köznapi értelemben érzékelhetetlen eltérések vezettek el minket a programcsomag tökéletesítéséhez.”

A GEARS nevű szoftver ingyenesen letölthető a INNEN.

A programcsomag a retina és látással kapcsolatos idegpályák működésének mélyebb megismerésén, bizonyos szembetegségek gyógyításán dolgozó kutatók munkája mellett a fényérzet és az inger viszonyát vizsgáló pszichofizikus szakemberek munkáját is segítheti.

A szem ideghártyájával, a retinával kapcsolatos élettani kutatások során az ideghártyára különböző, esetenként igen összetett fénymintázatokat vetítenek, miközben bizonyos idegsejt-típusok elektromos válaszát mérik.

A retinában több sejtréteg is található, melyek számottevő jelfeldolgozást hajtanak végre. Adott sejttípusok reagálnak például a fény be vagy kikapcsolására, vagy bizonyos irányba mozgó fényfoltokra.

A cikk a svájci kiadású, rangos tudományos folyóirat honlapjáról tölthető le. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS