2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltaná a foszfátot tartalmazó ételeket az EU. Lehet, hogy ezzel lőttek a shaormának?

2017. december 04. 15:24, utolsó frissítés: 15:24

Az Európai Parlament Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága egy olyan törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amely betiltaná a foszfátok hozzáadását az élelmiszerekhez.

Egyre több vizsgálat eredménye szerint a foszfátok nem csupán a vesebetegeknek, hanem az egészségeseknek is ártanak.

A gyorséttermek kínálatában, az olcsó készételekben megtalálhatók a foszfáttartalmú élelmiszer-adalékok. Ezek az élelmiszerek pedig egyre nagyobb körben hódítanak, és egyre több ember mindennapi táplálékai között szerepelnek.

Főképp a fiatalabb korosztály iszik előszeretettel kólákat, illetve hasonló üdítőket, amelyek a hatályos jogszabályok értelmében literenként akár 700 mg foszfátot is tartalmazhatnak.

A virslik és az egyéb felvágottak, az ömlesztett sajtok szintén jelentős foszfátforrásnak számítanak.

Az Egészségügyi Bizottság indoklása szerint a foszfátot tartalmazó élelmiszerek nagyban hozzájárulnak a kardióvaszkuláris megbetegedésekhez.

Nagy a foszfáttartalma azoknak a húsoknak is, amelyeket a shaormák elkészítésére használnak. A német Bild napilap szerint Európában naponta 500 tonna húst használnak fel shaorma készítésre.

A shaorma Romániában is nagy népszerűségnek örvend. Felmérések szerint naponta 30 000-et adnak el belőle, ami 11 millió eladott shaormát jelent évente. A Közel-Keletről érkezett étel az elmúlt tizenöt évben a romániaiak hétköznapi ételévé vált. (digi24.ro/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS