2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kairó cáfolja Nofertiti megtalálását

2003. június 12. 12:45, utolsó frissítés: 12:55

Cáfolta az egyiptomi mûemlék-felügyelõség vezetõje azt a brit állítást, miszerint esetleg megtalálták Nofertiti (Nefertiti) egyiptomi királynõ múmiáját. Joanne Fletcher, az angliai York egyetemének múmiaszakértõje hétfõn jelentette be, hogy a luxori Királyok völgye egyik titkos sírkamrájában megtalált három múmia egyike - amelyet egyelõre csak a 61072-es számú múmiaként azonosítottak - Nofertitié lehet.

Zahi Havasz, az Egyiptom ókori mûkincseit felügyelõ legfelsõbb tanács vezetõje az egyiptomi hírügynökség szerint elvetette ezt az elképzelést. Szerinte az angol kutatónõ feltételezése hibás, és nem alapul megbízható tényeken vagy bizonyítékokon. Fletcher elképzelését részben az egyik múmia hattyúszerû nyaka és a berlini Egyiptomi Múzeumban látható Nofertiti-mellszobor hasonlóságára alapozta. Havasz szerint azonban az elmélet nem alapozható a múmia és az Amarna-kor -- Nofertiti kora -- mûvészi ábrázolása közötti hasonlóságra.

Fletcher más fizikai kapcsolatokat is talált a múmia és az ókori királynõrõl való eddigi ismeretek között. Ezek között szerepel a szoros homlokpántnak a benyomódása, amelyet Nofertiti egykor viselt, a kétszer átlyukasztott fülcimpa és a borotvált fej. Nofertiti egyike annak a két egyiptomi uralkodónõnek, akik a feltételezések szerint két fülkarikát viseltek mindkét fülükben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS