2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagybánya lesz Románia következő ifjúsági fővárosa

2017. november 11. 22:58, utolsó frissítés: 23:04

Nagybánya viseli következőként a Románia Ifjúsági Fővárosa címet - jelentették be november 11-én, az Ifjúsági Summit keretében a Romániai Fiatalok Gáláján Bákóban, amely jelenleg Románia Ifjúsági Fővárosa. A Románia Ifjúsági Fővárosa országos programnak Románia Elnöke, Klaus Johannis a fővédnöke, ez az elismerés pedig a program jelentőségét támasztja alá.

"Nagyon örvendünk, hogy Nagybányát választották Románia Ifjúsági fővárosának az általunk választott #Uturn koncepcióval. Ez a cím nem a mienk, hanem a nagybányai és a romániai fiataloké. Találkozunk jövőre Nagybányán, Románia Ifjúsági Fővárosában 2018. és 2019. között!" - mondta Daniel Orza, Nagybánya Románia Ifjúsági Fővárosának képviselője.Nagybánya 2018. május 2. és 2019. május 2. között lesz Románia Ifjúsági Fővárosa. A cím mellett a város elnyerte a Román Kereskedelmi Bank (BCR), a program társkezdeményezője által felajánlott 50 ezer eurós díjat. Ez jelenti a nyertes város által tervezett programok finanszírozásának kiindulópontját, de további támogatások bevonzásához is forrást szolgáltathat.

Nagybánya #Uturn című pályázata azt tűzte ki célul, hogy egy éven keresztül egy olyan programot teszteljen, amely vonzó lehetőségeket hivatott biztosítani a fiataloknak, aktivitásra, maradásra és a közösségi életben való részvételre sarkallva őket. A program a helyi hatóságok, az ifjúsági civil szervezetek, informális fiatal csoportosulások, intézmények és az üzleti környezet támogatását élvezi majd.

A három döntős város pályázatát az ifjúsági civil szférának a magánszektornak, a parlamenti politikai pártok ifjúsági szervezeteinek és egyes közintézményeknek képviselőiből álló független zsűri értékelte. A zsűrizés olyan kritériumok alapján történt, mint a pályázat indoklását megalapozó motiváció, a vízió, a küldetés és a célok koherenciája, valamint a javasolt projektek beilleszkedése az ifjúságot érintő közpolitikák stratégiájába és dokumentumaiba.

A 2015-ben Kolozsvár által viselt Európa Ifjúsági Fővárosa címhez hasonló elveken működő országos program keretében szervezett második kiírásra számos pályázat érkezett: Gyulafehérvár, Nagybánya, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Szatmárnémeti és Suceava is benyújtotta pályázatát. A döntőbe Nagybánya, Iaşi és Szatmárnémeti jutott be.

A programot a Románia Ifjúsági Fővárosa vezetősége – a Romániai Ifjúsági Tanács, a Kolozsvári Ifjúsági Szövetség, a PONT csoport és a Román Kereskedelmi Bank (BCR) –koordinálja, célja pedig annak a módnak a fejlesztése, ahogyan a helyi hatóságok együttműködnek az ifjúsági civil szervezetekkel és a magánszférával annak érdekében, hogy a romániai fiatalokat helyezzék a városfejlesztési folyamatok középpontjába.

A Románia Ifjúsági Fővárosa címről több információ itt található.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS