2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megfejtették, hogyan érezhetjük ivás nélkül is részegnek magunkat

2017. november 08. 17:26, utolsó frissítés: 17:33

Amerikai kutatók rájöttek arra, hogyan érhetik el az emberek azt, hogy részegnek érezzék magukat anélkül, hogy egy korty alkoholt is kellene fogyasszanak. De még mielőtt kiöntenénk a bort a mosogatóba és a sört a WC-be, nem árt tudni, hogy valószínűleg nem olyan nagy buli, mint amilyennek elsőre hangzik.

A Kaliforniai Egyetem, Los Angeles (UCLA) friss tanulmánya azt sugallja, hogy az alváshiány úgy lassítja le az agysejtek kommunikációs sebességét és akadályozza meg emlékek kialakulását, mint a túlzott alkoholfogyasztás. A tanulmány azt is sugallja, hogy az agy részei leállnak az alvásmegvonás miatt, akkor is, ha még ébren vagyunk.

A kutatók 12 epilepsziás beteg agyát vizsgálták. Az alváshiány okozhat rohamokat az epilepsziás betegeknél, ezért a betegeket egész éjszaka ébren tartották, hogy felgyorsítsák a roham kialakulását, és ezzel lerövidítsék a kórházi tartózkodásukat. Ez tette lehetővé azt is a kutatók számára, hogy tanulmányozzák az alváshiány kognitív funkciókra gyakorolt hatását.

A páciensekre elektródákat tettek, és arra kérték őket, hogy olyan gyorsan kategorizálják a nekik mutatott képeket, amilyen gyorsan csak tudják. Az elektródákkal pedig az agysejtek aktivitását figyelték, különösen a temporális (halántéki) lebenyben. Azt találták, hogy amikor a betegek álmosak lettek, az agysejtek aktivitása is csillapodott, lassabban reagáltak, mint szokásos, illetve a neuronok közötti transzmisszió is tovább tartott, mint általában.

Az alváshiány zavarta a páciensek azon képességét, hogy a vizuális impulzust tudatosítsák. A kutatók szerint ennek az autóvezetők szempontjából lehetnek súlyos következményei.

"A gyalogosok észlelése lelassul az autóvezető kimerített agyában. Az agynak hosszabb időt vesz igénybe, hogy regisztrálja, amit észlel. A súlyos fáradtság ugyanolyan hatást gyakorol az agyra, mintha túl sokat innánk" - mondta Itzhak Fried, a kutatásban részt vevő egyik tudós.

Sőt, a kutatók azt is megállapították, hogy az agy egyes részei még pihentek is aközben, hogy a résztvevők ébren voltak. (iflscience.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS