2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy londoni férfi lehet a világon az első, akit kezelés segítségével teljesen kigyógyítottak a HIV-fertőzésből

2017. november 03. 10:59, utolsó frissítés: 11:02

Egy londoni férfi lehet a világon az első olyan személy, akit egy újfajta kezelésnek köszönhetően kigyógyítottak az AIDS-ből.

Az eddigi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a vírus teljesen eltűnt abból a 44 éves férfiból, aki egyike annak az ötven személynek, akik részt vesznek öt brit egyetem kutatói által kifejlesztett kezelésen.

Ha a további vizsgálatok sem mutatják ki a HIV-vírust a férfi szervezetében, akkor ő lehet az első ember a világon akit egy tudományos áttörésnek köszönhetően kigyógyítottak a betegségből.

Nagy-Britanniában jelenleg 100 000 HIV-fertőzött személy él, a világon meg több mint 36 millió .

A projekten az Oxfordi, a Cambridge-i, az Imperial College, az University College és a King's College kutatói dolgoztak.

A HIV-vírus kezelése során a legtöbb páciensnek antiretrovirális terápiát írnak elő, amely ugyan megakadályozza a betegség terjedését a szervezetben, de nem teljesen gyógyítja azt és ez a kezelés nem észleli a nyugvó fertőzött sejteket sem.

Az egyetem kutatói által kifejlesztett új vakcina segít a szervezetnek a HIV-vel fertőzött sejtek felismerésében és egyben aktiválja a nyugvó sejteket is, hogy azok megfigyelhetőek legyenek.

Ez az egyik első komoly kísérlet a HIV-fertőzött betegek gyógyítására.” mondta Mark Samuels az Országos Egészségügyi Kutatóintézet Klinikai Kutatási Infrastruktúrájának ügyvezető igazgatója.

Mark Samuels azt is elmondta, hogy még korai örülni, de az eddig elért eredmények figyelemreméltóak.

Az egyetlen személy aki eddig teljesen kigyógyult a HIV-fertőzésből az Timothy Brown, akin nem kezelést, hanem 2008-ban csontvelő-átültetést végeztek, a csontvelőt pedig egy olyan donortól kapta, akinek a szervezetéből hiányzott a CCR5 receptor.

Ez azért fontos, mert azok az emberek, akiknél ez a receptor hiányzik (főleg a Skandináviában élőknél), ellenállnak a HIV-vírusnak, mert az nem tud behatolni a sejtjeikbe. (standard.co.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS