2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A görbe péniszű férfiaknál nagyobb a valószínűsége a rák kialakulásának

2017. november 03. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Szignifikáns kapcsolat van a pénisz alakja és különböző rákos megbetegedések kialakulásának kockázata között. Az ívelt péniszű férfiaknál megnő az egyes rákos megbetegedéseknek a kockázata - erre a megállapításra jutottak 1,5 millió férfi adatainak az elemzésével a texasi Baylor College of Medicine egyik kutatásában.

A pénisz görbületet, azaz a Peyronie-kórt a hímvessző kötőszövetének megvastagodása okozza. A pénisz burka, rostos tokja hegesedni kezd, emiatt az elferdül. A most bemutatott tanulmányban megállapították, hogy a Peyronie-kórban szenvedőknél 40 százalékkal megnő a hererák és a gyomorrák, illetve 29 százalékkal a bőrrák kialakulásának a kockázata.

A kutatók szerint genetikai kapcsolat lehet a pénisz görbület és a különböző rákos megbetegedések kialakulásának kockázata között. Ugyanis genetikai elemzéseket folytatva egy apánál és a fiánál, akik mindketten Peyronie-kórban szenvedtek, olyan géneket fedeztek fel, amelyekről közismert, hogy megnövelik a menlanóma, a here- és prosztata rák kockázatát.

Az IFL Science kutatásról beszámoló cikke szerint sokan nem is tudják, hogy Peyronie megbetegedésük van, ezért nehéz megbecsülni a pontos számukat. A University of Istanbul tudósainak korábbi kutatására hivatkozva azt állítják, hogy valószínűleg a férfiak nagyobb hányadát érinti, mint amennyiről tudni lehet. Egyszerűen azért mert, a páciensek vonakodnak jelenteni ezt a számukra kínos állapotot az orvosuknak. (iflscience)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS