2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltakozó performanszt mutatott be egy román dokumentumfilm-rendező az orosz pátriárka látogatása miatt

2017. október 27. 13:06, utolsó frissítés: 14:01

Alexandru Solomon dokumentumfilm-rendező ma reggel egy tiltakozó performanszt mutatott be a Román Patriarchátus épülete előtt abból az okból kifolyólag, hogy Kirill orosz pátriárka háromnapos látogatásra érkezett Bukarestbe.

Solomon egy láncra fűzte fel Kirill és Daniel pátriárkák fényképét, valamint Vlagyimir Putyin és Liviu Dragnea fényképét, majd megvágta a bal kezét és a zsebéből pénzt dobott a földre, az arra járók nagy örömére
( szerk.megj. ) .

Solomon állítása szerint ezzel a performanszával a román és orosz titkosrendőrség áldozataira kívánt emlékezni, számol be a digi24.ro .

A helységet felügyelő csendőrség elvezette Solomont a területről, aki nagyobb ellenállást nem tanúsított, csupán próbálta elmagyarázni, hogy ez tulajdonképpen egy művészi performansz, amit azért mutatott be, mert itt tartózkodik Kirill pátriárka, aki volt KGB-s kollégája, Vlagyimir Putyin áldásával érkezett az országba.A csendőrség levette Solomon nyakából a láncot és a láncon található fényképeket, amikor a kiérkező mentősök éppen ellátták a rendező kezén lévő vágásokat.

Alexandru Solomon többek között olyan eseményekről forgatott eddig dokumentumfilmeket, mint az 1959-es romániai bankrablás (Marele jaf comunist), de forgatott már dokumentumfilmet a hidegháborúról és a Szabad Európa Rádióról is. (Război pe calea undelor/ Cold Waves ). (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS