2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsváron lesz jövőre a nemzetközi matekolimpia

2017. október 25. 19:37, utolsó frissítés: 19:37

Kolozsvár ad otthont 2018. július 3-a és 14-e között a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiának - derül ki az oktatási minisztérium honlapján olvasható közleményből.

A megmérettetésen több mint 600 diák vesz majd részt, több mint 100 ország képviseletében, mindegyik országot legtöbb hat tanulóból álló csoport képviselheti, akiket legalább két tanár kísér el - mutat rá a közlemény.

A tulajdonképpeni verseny július 9-én és 10-én zajlik majd a kolozsvári sportcsarnokban, 11-én és 12-én javítják a dolgozatokat, és 13-án osztják ki a díjakat.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát az oktatási minisztérium szervezi a Román Matematikai Társaságággal és a Kolozs megyei tanfelügyelőséggel közösen. A szervezés költségeit a szaktárca állja.

A rangos versenyt Románia szervezte meg először, 1959-ben, Tiberiu Roman professzor, a matematikai társaság főtitkárának kezdeményezésére. Az első két évben Brassó, illetve Sinaia adott otthont a megmérettetésnek, amelyen 1969-ig csak a volt szovjet blokk országai képviseltették magukat, később a nyugati országok is csatlakoztak.

Az olimpia nem hivatalos összesített éremtáblázatán Románia a harmadik helyet foglalja el, Bulgáriával együtt egy évben sem hiányzott eddig a megmérettetésről. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS