2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Válaszd a birkát! kampányt indítottak a birkahúsfogyasztás növelésére

2017. október 24. 19:03, utolsó frissítés: 19:09

Válaszd a birkát! (Alege Oaia!) címmel indított kampányt a juhhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében a mezőgazdasági minisztérium - tájékoztatott kedden a minisztérium közleménye. A kampány három hónapig tart és az ország egész területén megszervezik, de van már Facebook-oldal is, amit
részletekért fel is lehet akár keresni.

A kampány célja, hogy tájékoztassa a fogyasztókat a birkahús és a birkahúsból készült termékek elkészítési módjáról, és hogy kialakítson egy fogyasztói kultúrát a birkahússal kapcsolatban. Ugyanakkor támogatni kívánják a hazai juhtenyésztőket, és létrehoznának egy nagybani piacot, amely kapcsolatot teremt a tenyésztők és a forgalmazók között. De célja az exporttevékenység támogatása, a gasztronómiai tradíciók megőrzése is.Az ország legjelentősebb mezőgazdasági vásárán (INDAGRA 2017), amelyet a Romexpon szerveznek meg október 25-29. között, ingyen meg is lehet kóstolni a helyben főzött berbécstokányt és a szárított-füstölt birkahúst.

Tavaly Romániában egy személy átlagosan 2,6 kilogramm bárányhúst evett meg, ennek nagy részét a húsvét körüli fogyasztás tette ki. Az Európai Unió polgárai átlagosan két kilogramm birkahúst fogyasztanak évente.

Románia nagy mennyiségű birkahúst exportál a közel-keleti államokba, viszont importálja is ezt a terméket főleg Magyarországról, Spanyolországból, Ausztriából és Görögországból. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Romániában 16,3 millió juhot tenyésztenek, amelynek valamivel kevesebb mint egyharmada (29,4%-a - 4,8 millió egyed) bárány. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS