2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyi díjazottja is van az év természetfotósa versenynek

2017. október 18. 13:19, utolsó frissítés: 13:20

A Marovásárhelyen élő Dorin Bofant is díjazták az idei Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) versenyen, a növények és gombák kategóriában lett a legjobb. A nagydíjat egy megölt és megcsonkított orrszarvút ábrázoló fotójáért a dél-afrikai Brent Stirton kapta.Dorin Bofan a díjazott fényképét a norvég Lofoten szigetcsoporthoz tartozó Hamnøy halászfalu közelében készítette. Annyit mondott a kép készítésének körülményeiről, hogy a felhők épp felszakadoztak, és a napsugarak pont úgy estek a kősziklára, mintha "felgyújtották" volna a völgyet beborító nyírfás őszi növényzet. Ezt akarta megörökíteni.

Dorin Bofan a romániai természetfotósok egyesületének alapító tagja, munkáit rendszeresen közlik a National Geographic és a National Geographic Traveller romániai kiadásai. Akit érdekelnek a fényképei érdemes felkeresnie a honlapját vagy bekövetnie az Instagram fiókját.

Brent Stirton a rinocéroszszarv illegális kereskedelméről készített fotósorozatot a dél-afrikai Hluhluwe Imfolozi Parkban, ennek része a nagydíjas fotó. Az indoklás szerint a képe jól szimbolizálja a rinocéroszszarv iránti kereslet pusztító hatását. Míg a keskenyszájú orrszarvú egykor a legelterjedtebb rinocérosz faj volt, addig becslések szerint 2015-ben már csak 5000 példány élt szabadon, és a számuk azóta valószínűleg tovább csökkent. A zsűri értékelése szerint a fotó magával ragad, és arra késztet, hogy válaszokat és felelősöket keressünk egy orrszarvú kegyetlen halála miatt, amelyet csak azért ölték meg, hogy levágják a tülkét, amit aztán illegálisan eladhatnak megkérdőjelezhető hatékonyságú gyógyszernek.Az év természetfotósa versenyben több kategóriában - korosztály és tematika szerint is változik - osztanak díjakat. Az ifjúsági kategória nagydíját a 15-17 évesek között versenyző holland Daniël Nelson nyerte, aki a Kongói Köztársaságban található Odzala Nemzeti Parkban fotózta a családját épp elhagyni készülő 9 éves gorillát. A környéken a gorillák fokozottan veszélyezettetek az illegális vadászat, a betegségek, az éghajlatváltozás és az élőhelyek visszaszorulása miatt.

A növények és gombák mellett a felnőttek között olyan kategóriákban osztottak még díjat, mint állatok a környezetükben, állati portrék, kétéltűk és hüllők, madarak, gerinctelenek, emlősök, vízalatti élet, városi vadvilág, földi környezetek, fekete és fehér, illetve az év természetfotósa egyéni fotó, sorozat, valamint portfólió. Az ifjúsági kategóriában három korosztályban osztottak díjat: 10 év alatti fotós, 11-14 év közötti fotós és 15-17 év közötti fotós. Az összes díjazottat itt lehet megnézni.

A pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni a versenyre, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik. A győztes és a döntős képekből - összesen 100 fotóból - a múzeumban nyílik kiállítás, amely aztán turnéra indul. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS