2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Száz év karácsonya: kiállításhoz gyűjtenek kolozsvári családi fotókat

2017. október 17. 11:04, utolsó frissítés: 12:49

Az audiovizuális örökség világnapja (okt. 27.) és az adventi időszak közeledtével az Erdélyi Audiovizuális Archívum fénykép- és történetgyűjtő közösségi projektet hirdet. A gyűjtés során Kolozsváron vagy kolozsváriakról készült, és a téli ünnepkörhöz kapcsolódó 2000 előtti képeket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket várják.

Tehát minden olyan fotót várnak, amelyen

- karácsonyfa látható, vagy
- a téli ünnepkörhöz tartozik (pl. Mikulásjárás, advent, szilveszter), vagy
- a város köztereinek téli arcát mutatja meg.

Mint felhívásukban írják, a karácsonyi fotók készítése a fényképezőgép demokratizálódása után, a 20. század elején vált szokássá, a digitális képek pedig 2000 körül terjedtek el, így 100 év karácsonyának a dokumentumait lehet összegyűjteni fényképeken."A karácsonyi fotók sűrű képek, hiszen a család önmagáról alkotott ideális képét jelenítik meg. Ezen keresztül feltárulnak a tárgyaik, amelyek körülvették őket, megjelenik az enteriőr is. Ugyanakkor az ismétlődő rítusok, a karácsonyfa jelenléte révén még jobban láthatóvá válik az idő, a történelem nyoma egy tematikus képgyűjteményben. Beszédes lehet a karácsonyfadíszek, az ajándékok, a ruházat, a városi díszvilágítás változása is, de a képeket valójában a hozzá csatolt rövid beszámolók, visszaemlékezések tennék igazán tartalmassá" - írják.

Emellett arra kérik a fényképet adományozó személyeket, hogy osszanak meg velük egy-egy képhez tartozó történetet: kép készítésének időpontját, a kép készítésének történetét, vagy bármilyen történetet, emléket a képen látható családról, családtagokról.

A fotókat a Sapientia Tordai úti épületének B506-os termébe várják, digitalizálás után pedig a tulajdonosaik visszakapják. E-mailen is be lehet küldeni képeket, ebben az esetben kérik az adományozókat, hogy .tif formátumban, minimum 600 dpi-vel szkenneljék, majd küldjék el a következő e-mailcímre a képet: 100karacsony@gmail.com.

A gyűjtés november 18-án zárul, és a képmennyiség függvényében, kiállítás formájában is megtekinthetőek lesznek a képek és történeteik: decemberben, a Sapientia Tordai úti épületében.

Az Erdélyi Audiovizuális Archívum egyéb elérhetőségei: Facebook-oldal, weboldal és blog. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS