2018. szeptember 22. szombatMóric
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európa 10 legszínesebb turisztikai célpontja között egy romániai falu

2017. október 05. 18:23, utolsó frissítés: 18:25

A Suceava megyei Ciocănești települést is beválasztotta a Lonely Planet magazin Európa 10 legszínesebb turisztikai desztinációja közé. Ahogyan Tamara Sheward, a cikk szerzője fogalmaz olyan vibráló falvakat, élénk színű városok és káprázatos városrészeket akarnak bemutatni, amelyek örömmel, vidámsággal töltenek el.

Fotó: lataifas.roFotó: lataifas.ro


Az észak-romániai település kapcsán természetesen a vámpírokat és a vérfarkasokat emlegeti fel először a cikk szerzője, és állítja szembe a településsel, amely minden rémtörténetet megcáfol, mert olyanok a házak, mint a hímes tojások.

Állítólag 1950-es években kezdték el a háziasszonyok az otthonaikat ezekkel a mintákkal díszíteni, és idővel olyan népszerűnek bizonyultak, hogy 2004-ben a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy minden újonnan épülő és frissen felújított házra ilyen népi mintákat kell pingálni.

Fotó: cunoastelumea.roFotó: cunoastelumea.ro


A bukovinai falu több ezer turistát vonz évente, az épületek kidíszítésének gondolatával jövő asszony, Leontina Țăran házát mára már múzeummá alakították. De van benne természetesen hímestojás-múzeum is, és állítólag Festettojás-fesztivált is szerveznek már évente a településen.

A közhivatalok sem maradtak festetlen, a polgármesteri hivatalra, sőt még a rendőrségre is jutott minta (Fotó: ghiduri-turistice.info)A közhivatalok sem maradtak festetlen, a polgármesteri hivatalra, sőt még a rendőrségre is jutott minta (Fotó: ghiduri-turistice.info)


Ciocănești mellett még szerepel a listán:

Burano, a velencei lagúna egyik szigetecsoportjaZalipie, a virágba borult lengyel faluCosta Nova, a hangulatos portugál üdülőfalu

Fotó: wikipedia.orgFotó: wikipedia.org


Csicsmány, a feketére festett (és fehér díszítésű) faházairól híres szlovákiai faluJúzcar, a spanyol hupikék faluLongyearbyen, a csodaszép norvég település, ahol tilos meghalni

Fotó: wikipedia.orgFotó: wikipedia.org


Oberammergau, a Passió-játékáról híres mesebeli bajor faluKinsale, a leghangulatosabb ír városStein am Rhein, a falfestményeiről híres svájci városka

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS