2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtalálták Nofertiti múmiáját

2003. június 11. 10:27, utolsó frissítés: 11:13

Lehet, hogy a legendás szépségû Nofertiti (Nefertiti) egyiptomi királyné múmiáját találta meg a brit Joanne Fletcher vezette régészcsoport. Ha bebizonyosodik, hogy valóban Nofertiti múmiájára bukkantak, akkor ez a legjelentõsebb egyiptológiai felfedezés lesz Tutenkámen sírjának 1922-es megtalálása óta - írta az EFE spanyol hírügynökség. A Discovery Channel által ismertetett közlemény szerint -- ez a tv-csatorna finanszírozta Fletcher expedícióját -- az ismert brit egyiptológusnõnek az a véleménye, hogy régészcsoportja Nofertiti múmiájára bukkant az egyiptomi Királyok völgyében egy titkos sírkamrában.
- Tizenkét évi keresés után ez a felfedezés talán életem legrendkívülibb tapasztalata lesz - mondta Joanne Fletcher, a yorki egyetem múmiaszakértõje.

Nofertitit, aki IV. Amenhotep (Ehnaton) fáraó fõfelesége volt, számos korabeli alkotás örökítette meg: szobrok, papiruszfestmények. Berlinben õrzött híres festett mészkõportréja a legismertebb. Az egyelõre csak a 61072-es számú múmiaként azonosított feltételezett királynõi maradványokat két másik múmiával együtt találták a fáraósír egyik mellékszobájának emeleti részében -- számolt be a leletrõl Fletcher. Az egyiptológusnõ engedélyt kapott az egyiptomi régészeti hatóságoktól, hogy röntgensugárral vizsgálja meg a három múmiát. A vizsgálat igazolta, hogy azok a XVIII. dinasztia idejébõl valók.

Nofertitirõl, akinek neve is a szépségre utal meglehetõsen keveset tudtunk eddig. A Discovery Channel augusztus 17-én kétórás programot sugároz Fletcher expedíciójáról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS