2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legegészségtelenebbül élők között vagyunk a világon, de ez legalább annyira jó, mint rossz

2017. szeptember 27. 14:25, utolsó frissítés: 14:26

Csehországban élnek a legegészségtelenebbül az emberek a brit Clinic Compare elemzése szerint, amelyben az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentését, a CIA World Factbook és a World Lung Association adatait vették figyelembe.

Összes 179 országot rangsoroltak, az egy főre jutó alkoholfogyasztás, az egy főre jutó dohányzás és az elhízottak lakosságon belüli aránya alapján. Így jött ki, hogy melyik ország népessége veszélyezteti leginkább az egészségét a káros viselkedésével. Csehország lett az első, de amúgy jelentős a kelet-európai országok aránya a top 10-ben. Csupán Luxemburg és az Egyesült Államok fért be más régióból a legegészségtelenebbül élők első tíz ország közé, azt is úgy, hogy a 10. helyen Litvánia és az Egyesült Államok holtversenyben állnak.

A zöld a legegészségesebben élő országok lakóit jelöli, míg a piros természetesen pont az ellentéteA zöld a legegészségesebben élő országok lakóit jelöli, míg a piros természetesen pont az ellentéte


Csehország esetében az alkoholfogyasztás a súlyos, évente átlagosan 13,7 liter tiszta alkoholt isznak meg, ezzel az ötödikek világviszonylatban. A dohányzás területén a 11. helyen vannak, még úgy is, hogy az EU egyik legszigorúbb dohányzásellenes-törvénye van érvényben náluk, míg az elhízottak aránya 29,1 százalék.

A második helyre Oroszország került szintén jelentős alkohol fogyasztással, náluk is 13,7 liter tiszta alkohol fogy fejenként évente, és mellé még 2690 szál cigarettát is elfüstölnek. A harmadik helyen Szlovénia van, mint a világ 6. legnagyobb dohányipari termékek fogyasztója, 2637 szál cigarettát szívnak el évente. Az Egyesült Államok, mint a világ egyik "legelhízottabb" országa szerepel a 10. helyen, a lakosság 35 százaléka számít náluk kövérnek. Szlovénia után egyébként a lista úgy alakul a sorrend a top 10-ben, hogy Fehéroroszország, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, az Egyesült Államok és Litvánia.

Elhízás tekintetében az óceániai régió van a legrosszabb helyzetben, Szamoán az ember 41,6 százalékának haladja meg a testtömegindexe a 30-at. Tonga, Kiribati, Tuvalu és Fiji szintén a topban van.Az összesítés szerint a legegészségesebben az afganisztániak élnek, a második legalacsonyabb az elhízottak aránya náluk, mindössze 2,7 százalék, és cigarettát is alig szívnak, évente 83 szálat fejenként. Az alkohollal pedig értelemszerűen jól állnak, hiszen sem árusítani, sem fogyasztani nem lehet. Mondjuk ez szorosan összefügg az iszlám tiltásával. De különösen feltűnő, hogy az afrikai országok mennyire egészségesnek számítanak a vizsgált szempontok alapján, Guinea, Niger, Malawi, Kongói Demokratikus Köztársaság, Eritrea, Szomália, Mozambik és Etiópia is a világ tíz legegészségesebb országa között van.

A minket is érintő országok közül, mint írtuk Magyarország a 6. a legegészségtelenebbül élők listáján, míg Románia a 18. helyet csípte el. Magyarországgal kapcsolatban azt jegyzik meg, hogy egy magyar átlagosan 1774 cigarettát szív el, míg Románia esetében ez a szám 1619. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS