2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A sport tiszteletet, és nem gyűlölködést jelent: megkezdődött a 3. Sportolimpia

2017. szeptember 19. 21:53, utolsó frissítés: 22:01

"Nem csak az a dolgotok, hogy játszatok, hanem felelősségetek mindenhol elmondani, hogy a sport összehoz, és nem szétválaszt, a sport tiszteletet, és nem gyűlölködést jelent. Ez lehet az idei Sportolimpia mottója, mert azt látjuk, hogy a gyűlölködés nem csak a pályán és a lelátón van jelen, hanem az utcára is kimegy. Ezt a spirált meg kell állítani. Ebben szeretném kérni a segítségeteket" - jelentette ki a 3. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia megnyitóján Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a néhány héttel ezelőtti történésekre utalva, amikor U-s ultrák támadtak magyar szurkolókra. Ennek kapcsán hangsúlyozta azt is, hogy sehol sem normális az, hogy huligánok kis csapata másokat elkedvetlenítsen attól, hogy sportoljon.

A saját középiskolai kosaras élményeit felidézve kijelentette, amikor a csapatban a legkisebbként, ugyanakkor a leggyorsabbként sportolt, ezért meggyőződése, hogy a sport mindenkinek való, és a mozgás nem csak az egészséges életet segíti, hanem közösséget, csapatot épít, amiben jól érezhetjük magunkat.

"Büszke vagyok, hogy az RMDSZ már harmadjára megszervezi a Sportolimpiát. Azért tesszük, mert komolyan gondoljuk, hogy sportolni jó, és támogatni kell. Persze nem mindig tudjuk annyira támogatni, mint amennyire szeretnénk. De jó döntés volt kitartani amellett, hogy ne csökkentsék a testnevelés órák számát az iskolákban. Sőt, azt gondolom, hogy a mai napig kevés a testnevelés órák száma. Szerintem erről nem szabad lemondani" - elevenítette fel a szövetség testneveléssel kapcsolatos döntéseit, majd köszönetet mondott a szervezőknek és a testnevelő tanároknak, akik felkészítették a diákokat.Bodor László, a Sportolimpia elnöke beszédében először megköszönte a diákoknak, hogy egyre nagyobb érdeklődéssel tekintetnek a rendezvényre. Felidézte a kezdeteket, amikor még csupán 250 ember vett részt rajta, és a jelent, amikor már 510 résztvevője van. Bodor szerint ennél nagyobb motiváció sem a tanároknak, sem a szervezőknek nem kell.

"Elsődleges cél továbbra is a mozgás népszerűsítése, ezért arra kérlek benneteket, hogy legyetek a sport és a mozgás nagykövetei, és győzzétek meg azokat, akik otthon maradtak, hogy az a napi fél óra mozgás, az már fél egészség" - fogalmazott az Sportolimpia elnöke.

Markó Bálint, a BBTE rektor-helyettese az egyetem magyar tagozata nevében köszöntötte és a támogatásáról biztosította a résztvevőket, majd a fair play szellemében biztatta őket. "Ne csak az aranyért sportoljatok, hanem azért is, hogy barátokat szerezzetek és ismerkedjetek, hogy teszteljétek magatokat, örüljetek annak, ha valamit sikerült elérni, és azért örüljetek mások teljesítményének is" - mondta Markó.

A 3. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpián összesen 9 sportágban lesznek versenyek, ez kettővel több, mint amennyi tavaly volt. Újdonságként idén az asztaliteniszt és a strandröplabdát vezették be. Az esemény fővédnöke idén Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok kerékpáros, akit az eddigi teljesítményéért egy emlékplakettel tüntettek ki.

A hivatalos megnyitót Novák motivációs beszéde zárta, amiben a 35 éves sportolói karrierjének az eredményeit, tapasztalatait foglalta össze, kezdve azzal, hogy miként lett csíki hokistából gyorskorcsolyázó, majd hogyan állt fel a balesete után a szinte kettétört sportolói karrierjében, és lett olimpiai bajnok a londoni paralimpián. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS