2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Avram Iancu teljes hosszában leúszta a Dunát

2017. szeptember 16. 18:35, utolsó frissítés: 2017. szeptember 17. 08:55

De nem az az Avram Iancu, hanem egy petrozsényi könyvtáros, szombat délután szállt partra Sulinán, így ő lett a történelem első könyvtárosa, aki teljes hosszában leúszta a Dunát. Az értől az óceánig. Na jó, ennél jóval több, ő az első ember, aki mindenféle segédeszköz nélkül tette meg a távot.

Az úszót kisebb tömeg várta, na meg Cosmin-Răzvan Butuza a sportminisztérium államtitkára, valamint Ivan Patzaichin, többszörös olimpiai bajnok. Gratuláltak neki, hogy Avram Iancu így népszerűsítette az országot

A könyvtáros egyébként azt mondja, olvasta Jules Verne A dunai hajós című könyvét, és emiatt indult útnak. A férfi június 20-án indult el a németországi Donaueschingenből és azt tűzte ki célul, hogy naponta 50 kilométert úszik. Ezzel párhuzamosan arra szerette volna bátorítani a fiatalokat, hogy minél többet olvassanak.

Avram Iancu egyébként már átúszta a La Manche csatornát is tavaly, 18 óra alatt, védőruha nélkül.

Eddig a szlovén Martin Strel úszta le teljes hosszában a Dunát 2000-ben, 58 nap alatt neoprén ruha és békatalpak segítségével. Hat évre rá a kanadai Mimi Huges tette meg ezt a távot, csak neoprén ruhában, 90 nap alatt.

Avram Iancu ezzel sokkal szimpatikusabb, mint a névrokona, aki inkább a hegyeket kedvelte.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS