2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2024-ben Párizs, 2028-ban pedig Los Angeles rendezheti meg az olimpiát

2017. szeptember 14. 11:32, utolsó frissítés: 11:52

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán, Limában döntött arról, hogy a 2024-es olimpiát Párizs, míg a 2028-as játékokat Los Angeles rendezheti meg. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy mindkét pályázó város megkapja egy-egy olimpiának a rendezési jogát, így szerdán csak a sorrend dőlt el hivatalosan. Párizs és Los Angelesben is korábban kétszer volt olimpiai helyszín, a francia főváros 1900-ban és 1924-ben rendezhette meg a nyári játékokat, míg az amerikai város 1932-ben és 1984-ben adott otthont az olimpiának.
A 2024-es házigazda Párizs olimpiai pályázatának egyik hangsúlyos eleme volt, hogy a versenyekhez szükséges infrastruktúra 93 százaléka rendelkezésre áll, ami nagyon magas, és előrevetíti, hogy erre a területre nem kell sokat költeniük a franciáknak.

A meglévő és közismert helyszínek - mint például a Stade de France, a Roland Garros, a Bercy vagy a Parc des Princes -, illetve az ideiglenesen használt létesítmények mellé már csak néhány komoly beruházást terveznek. Az Île-Saint-Denis-re felépítik az olimpiai falut, amelynek lakóegységeit később értékesítik, az uszodai sportágak számára pedig Saint-Denis-be a már a 2000-es évek elején megígért uszodakomplexumot. Emellett lesz egy második Bercy Aréna, az újságírók jelentős részét pedig a Le Bourget-i médiafaluban helyezik majd el.
Rendeznek versenyeket a belváros turisztikai látványosságainál, például a Mars-mezőn, az Invalidusok Dómja előtti téren, a Grand Palais-ben és a Champs-Elysées-n.

Párizs a sportberuházásokra - építkezésekre és felújításokra - mintegy hárommilliárd dollárnak megfelelő összeget szán, ennek fele az olimpiai falu kialakításának a költsége. A francia pályázati bizottság az Agenda 2020 reformprogram ajánlásaira utalva hangsúlyozta, hogy igyekszik féken tartani a költségeket, a már meglévő infrastruktúrára támaszkodni és a beruházásokat a helyi fejlesztési tervekkel összhangban megvalósítani.

A harmadik rendezésére készülő amerikai metropolisz (1932, 1984, 2028) Boston visszakozása után lépett elő az Egyesült Államok kandidáló városává, a helyi adottságoknak köszönhetően pedig olyan tervet készített, amely alapján egyetlen új állandó létesítményt sem kell építenie a lebonyolításhoz.

A kaliforniai város szinte már azonnal képes lenne tető alá hozni a világ legnagyobb sporteseményét, mégis a NOB-bal történt egyeztetések után belement abba, hogy harc nélkül átengedje Párizsnak a 2024-es olimpiát. Mindezért persze azért, mert anyagilag előnyös ajánlatot kapott a NOB-tól, amely 2 milliárd dollárral segíti majd a rendezést, szemben a franciáknak nyújtandó 1,7 millió dollárral.

Az la28.org oldalon a szervezők azt emelték ki, hogy a helyszínek megvannak, így ők éppen ezért magára a versenyekre és a sportolókra tudnak koncentrálni, biztosítva ezzel, hogy emlékezetes játékokat rendeznek majd. Az olimpiai versenyek - néhány sportág küzdelmeitől eltekintve - négy nagy csomópontban, úgynevezett sportparkban összpontosulnak majd.
Északon a Valley Sports Park, a város központjában a - legnagyobb és a központi stadiont, a Los Angeles Memorial Coliseumot is magában foglaló - Downtown Sports Park, délen pedig a South Bay Sports Park és a Long Beach Sports Park várja majd a sportolókat és szurkolókat.

A parkokon kívül esik, ugyanakkor a versenyzők szempontjából az egyik legfontosabb helyszín a UCLA egyetem campusa, ahol az olimpiai falu lesz a nagy edzőközponttal, valamint a cselgáncs és a birkózás eseményeinek helyet adó csarnokkal együtt. Szintén külön, kisebb egységet alkot a Los Angeles-i repülőtértől nem messze található Fórum és az LA Stadion a Hollywood Parkban. Előbbi a torna, ritmikus gimnasztika és ugróasztal, utóbbi pedig az íjászat küzdelmeinek ad majd otthont. Mindezek mellett a golf, a strandröplabda, a kajak-kenu és evezés, vagy a hegyikerékpár versenyeit a parkokon kívül eső, önálló helyszíneken rendezik.

A szinte az egész várost behálózó versenyhelyszínek döntő többsége nem lesz messzebb 40 percnyi utazásra az olimpiai falutól.

A 2024-es olimpia rendezésére Budapest is pályázott, ám az év elején visszavonták a pályázatot. Az Insidethegames most arról ír, hogy Budapest kaphatja meg egy nyári ifjúsági olimpiának a rendezési jogát, állítólag már a NOB és Budapest között már meg is kezdődtek az előzetes egyeztetések.
(mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS