2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Így újult meg a nagyváradi Stern-palota

2017. szeptember 12. 14:47, utolsó frissítés: 14:48

Nagyváradon befejezték a Stern-palota homlokzatának felújítási munkálatait. A Fő (Republicii) utcai épület felújítása a nagyváradi önkormányzat által elindított homlokzatfelújítási projekt keretében valósult meg. A palota felújítása 2015 júniusában kezdődött el, és a múlt héten szerelték le az állványokat a lechneri szecesszió stílusában készült épület elől, de a munkálatokat novemberig még folytatódnak. A polgármesteri hivatal közleménye szerint a jövőben további épületek felújítására lehet számítani.A közlemény szerint a felújítási munkálatok során megpróbálták eredeti állapotába visszaállítani a palotát. Helyreállították a tetőzetét és csatornarendszerét, illetve megtartották a tetőzet alatti faragott gerendázatot is. A homlokzat vakolatát, magyaros díszítését és festését is az eredeti állapotokat tiszteletben tartva újították meg. Az ablakok körüli díszítések 90 százalékban elkészültek, csupán az utolsó simítások vannak még hátra. A novemberig tartó elkövetkezendő időszakban a bérpalota két bejáratát fogják restaurálni. A munkálatok a Constructorul Sălard cég végezte, áfa nélkül 1 068 825 lejébe került az ingatlan felújítása a polgármesteri hivatalnak.

Adriana Lipoveanu, a belvárosi ingatlanok felújítását felügyelő bizottság vezetője szerint a Stern-palota után még idén befejezik a Fő utca másik oldalán található Moskovits Miksa-palota homlokzatának a felújítását, míg jövőre a szemközti Apolló-palotát is rendbe teszik. A három épület a 20. század eleji Nagyvárad leglátványosabb építményeinek sorába tartozik. Mindhármat szecessziós stílusban építették, de három különböző irányzatot követnek.
A Stern-palotán megjelenő díszítő motívumok a népművészet, a népi varrottasok és a virágmintás, festett ládák világát idézik, amelyek magyaros, lechneri szecesszió stílusjegyei. Az Apolló-palota homlokzatán empire és biedermeier motívumokat alkalmazott az építész, a bécsi vagy berlini korabeli épületeken azonosítható díszítésmódokhoz hasonlóan, míg a Moskovits-palota különösen gazdag ornamentikáját a növényi- és állatvilágból inspirált stukkódíszek és maszkok alkotják, amelyeket inkább a szecesszió müncheni irányzatához kapcsolhatóak inkább.

Lipoveanu szerint a turistáknak is vonzó városközpontot szeretnének kialakítani, ezért fontos számukra a történelmi épületek homlokzatának felújítása. Nagyvárad számára a szecessziós emlékek megőrzése különösen jó irány lehet, hiszen korábban már Európa legszebb szecessziós városai közé sorolták. A nagyváradi szecesszió legnevezetesebb épülete a főtéren álló Fekete Sas-palota, amely egyben a magyar szecesszió egyik legreprezentatívabb épülete is. Ezt az épületet már korábban felújították. A Transindex egy nagyváradi szecessziós sétát is összeállított, amelyben a legjelentősebb szecessziós épületeket érintettük.
Egyébként nem ez az első jele, hogy Nagyvárad jelentős lépéseket tesz a turistaforgalom élénkítésire, például azt tervezték idén augusztusban, hogy előírják, a történelmi városközpontban található boltok naponta tartsanak nyitva, és az év bizonyos időszakaiban hosszabbítsák meg a nyitvatartási időt. Ezen kívül pedig 50 százalékkal emelték az ingatlanadót azon vállalkozások esetében is, amelyek nem emelik a belváros értékét: ide tartoznak a zálogházak, a használtruha-kereskedések, a szerencsejátékokkal felszerelt helyiségek, autómosók és autójavító műhelyek.

A városközpont arculatának javítását célzó program keretében az említetteken kívül is újulnak meg homlokzatok, és a Krónika témával foglalkozó cikke szerint most kezdődött el a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca sétálóövezetté való alakítása is. A munkálat célja, hogy sétálóutca kösse össze a pár éve felújított Szent László (Unirii) teret és a várat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS