2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkerült a Nimród-kincs Irakban

2003. június 10. 11:05, utolsó frissítés: 11:06

Felbecsülhetetlen értékû arany ékszerek és dísztárgyak kerültek elõ az iraki központi bank vízzel elárasztott föld alatti páncélterembõl. Az ókori asszír civilizációból fennmaradt úgynevezett Nimród-kincs több száz darabból álló ékszergyûjteményét az elmúlt napokban találták meg amerikai vámtisztek és iraki illetékesek azután, hogy az iraki központi bank bagdadi épületének alagsorából kiszivattyúzták a vizet. "A kincs valamennyi darabja megkerült" - közölte Faleh Szalman, a központi bank kormányzója a Reuters hírügynökséggel. Az amerikai és iraki szakértõk jelenleg vizsgálják, szenvedtek-e károsodást - tette hozzá.

Az 1988-90 között -- egy i.e. IX. századból származó asszír palota alatt -- talált kincsekrõl azt tartották, hogy fosztogatók martalékává estek Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntésekor. Amerikai szakemberek azonban tudni vélték, hogy a Nimród-kincseket még a kilencvenes évek elején a központi bank pincéjében helyezték el, valószínûleg azért, hogy megvédjék az öbölháború pusztításától. A kincsek valóban ott voltak, bár a bank épületét kifosztották, pincéit vízzel elárasztották. A bank kormányzója közölte, hogy a kincsek soha nem tûntek el. "Mindig tudtuk, hogy az épületben vannak. Csak egy kis idõ kellett, hogy az elárasztás miatt hozzáférjünk" - mondta.

A kincsek felkutatásában segédkezõ amerikai vámszakemberek elmondták, hogy amikor elõször mentek be a pincékbe, fosztogatók holttesteire bukkantak, akik rivális bandák harcában vesztették életüket. A kincseket tartalmazó tokok pecsétjei azonban érintetlenek volt. Közölték, nem tudni miért árasztották el vízzel az alagsort, de arra gyanakszanak, az irakiak tették szándékosan azért, hogy megakadályozzák a fosztogatókat vagy a megbuktatott elnök közvetlen környezetének tagjait a kincsek ellopásában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS