2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legmagasabban jegyzett magyar sakkozó lesz a III. Kolozsvári Erkel Ferenc Sakknapok vendége

2017. augusztus 13. 11:31, utolsó frissítés: 11:37

Polgár Juditot után egy újabb sakknagyság látogat a Kolozsvári Magyar Napokra. A III. Kolozsvári Erkel Ferenc Sakknapokon Almási Zoltán, a jelenleg legmagasabban jegyzett magyar sakkozó ad szimultánt augusztus 18-án, 15 órától, a Magyar Kézműves Sörök Udvarban. A korábbi kiadásokhoz hasonlóan a rendezvényt egy felvezető beszélgetés előzi meg.

Almási Zoltán nagymester egyike annak az öt magyar sakkozónak, aki átlépte a 2 700 Élő-pontos szupernagymesteri határt. Legmagasabb Élő-pontszáma 2 726 volt 2011 júliusában, jelenleg pedig a legfrissebb világranglista szerint a 40. helyen szerepel, 2 707 Élő-ponttal. A nagymesteri címet 1993-ban szerezte meg, a magyar bajnokságot nyolc alkalommal nyerte meg. A 2010-es rapid Európa-bajnokságon aranyérmet nyert. A 2014-es sakkolimpián az ezüstérmet szerzett magyar válogatott második legjobb pontszerzője volt, míg a 2016-os sakkolimpián a 3. táblán elért eredményével ezüstérmet szerzett. A 2002-es sakkolimpián ezüstérmet nyert magyar válogatott legeredményesebb tagjának bizonyult, a lehetséges 13 pontból 9-et gyűjtött be. Viszonylag kevesen tudják, de Almási Zoltán a sakk mellett egyre inkább autótuninggal, ezen belül is pedig a Saabok tuningolásával is foglalkozik, így a sakkszakmai kérdések mellett a tuningolás fortélyairól is kérdezni lehet majd a beszélgetésen.

A sakknapok első kiadásán senki sem tudta legyőzni Polgár Juditot, míg a második alkalommal sikerült elérni egy döntetlent. Harmadjára egy győzelemnek kellene következni, de a bátor jelentkezőknek szemernyivel sem lesz könnyebb dolguk.

Augusztus 19-én pedig az immár hagyományossá vált III. Kolozsvári Erkel Ferenc Sakknapok Amatőr Nyílt Rapid Sakkversenye következik, a sakkórák 10 órától indulnak, a játékosok 9 órától regisztrálhatnak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS