2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sorban dőlnek a hőségrekordok a Balkánon

2017. augusztus 03. 12:38, utolsó frissítés: 12:50

Napról napra melegebb van a Nyugat-Balkánon, egymás után dőlnek meg a hőségrekordok a térségben.

Szerbiában szerdán volt az idei évben a legmelegebb, Belgrádban 17 órakor 39 Celsius-fokot mértek, míg a horvátországi Splitben 42,3 fok volt, ami a valaha mért harmadik legmagasabb hőmérséklet az Adria-parti országban.

Csütörtöktől Szerbia teljes területére a legmagasabb fokú, vörös riasztást adtak ki, a hőmérséklet ugyanis mindenhol meghaladja a 38 Celsius-fokot, és több helyen, például a szerb fővárosban, a hajnali órákban sem csökken 27 fok alá a hőmérséklet. Az országos meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint az extrém magas hőmérséklet egészségügyi gondokat, fejfájást, szédülést, szapora szívverést és rosszullétet okozhat, emellett a közlekedést is veszélyezteti, valamint gondok akadhatnak az áramellátásban, és könnyen erdőtüzek törhetnek ki.

Az előrejelzések szerint a hét végén tovább emelkedik a hőmérséklet, és megdőlhet a 2007-es melegrekord. Tíz évvel ezelőtt, július 24-én 43,6 fokot mértek az országban.

A nyár legmelegebb hőhulláma akár további tíz napig is eltarthat - közölte a meteorológiai szolgálat, és ezzel újabb rekord dőlhet meg. 2012-ben 12 egymást követő napon volt 35 Celsius-fok felett a hőmérséklet, ám a mostani hőhullám ennél hosszabb lehet.

Horvátországban nemcsak Splitben dőlt meg a melegrekord a szerdai 42,3 Celsius-fokkal. Zárában (Zadar) 39,7 fok volt, ami 0,7 fokkal melegebb a két évvel ezelőtti helyi rekordnál, míg a Plitvicei-tavaknál 37,9 fokot mértek, ami szintén rekordmagasnak számít a térségben. Horvátországban a legmelegebb 1981. augusztus 4-én volt, akkor a Dubrovnik melletti Plocéban 42,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Igazi felfrissülést a héten az éjszakák sem hoznak, a hőmérséglet ugyanis éjjel sem csökken 20 fok alá.

A trópusinak nevezett hőmérséklet Bosznia-Hercegovinát sem kerülte el, az ország nagy részén szintén a legmagasabb fokú hőségriadót rendelték el, egyes helyeken akár 42 fok is lehet. Az egészségügyi minisztérium arra szólította fel az állampolgárokat, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, és fogyasszanak minél több folyadékot.

A térség meteorológiai szolgálatainak egyike sem közölt konkrét adatokat arról, mikor várható jelentős enyhülés a régióban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS