2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hipnózis-CD szoktatja le a dohányosokat

2003. június 09. 10:41, utolsó frissítés: 10:41

A Magyar Hipnózis Egyesület hétvégi kongresszusán mutatták be a szakmai közönségnek azt a CD-ROM-ot, amely a dohányosokat segíti a leszokásban. --Világszerte igazolt tény, hogy a különbözõ szenvedélyállapotok oldása nagyon nehéz szakmai és pszichológiai probléma -- mondta Zseni Annamária pszichiáter. Kiemelkedõ hatékonyságúak a szuggesztív technikák. A Hipnózis Egyesület olyan CD-t készített el a közelmúltban, amelynek Lélegzet a címe. Részlet a CD-rõl:
"Arra kérem, hogy figyeljen most a légzésére, figyelje légzése szabályos ritmusát, és figyelje a monitoron elõtûnõ jeleket. Hozza szinkronba mellkasának emelkedését és süllyedését a képi jelek hullámainak emelkedésével és süllyedésével. Használja a szinkron kialakításához a plusz és mínusz gombokat".

-- A CD nem tartalmaz arra nézve direkciókat, hogyan kell leszokni a dohányzásról, és nem mondja el, hogy a dohányzás tüdõrákot okoz. Inkább az a fõ vonulat, hogy úgy hozni meg a belsõ döntést, hogy valaki azt ismerje föl, milyen módon tud valóban jóban lenni a testével, hogy tudja megtenni azt a kölcsönös gondoskodást, amit egy jó kapcsolatban megteszünk önmagunkért és a testünkért. A másik út azoknak szól, akik már többször nekifutottak annak, hogy leszokjanak, de valamiért nem sikerült nekik – magyarázza a pszichiáter.

A CD-n 40 perc szuggesztív hanganyag és párbeszédes pszichológusi hanganyag található, ehhez zenék és képsorok társulnak. Mindez a Magyar Hipnózis Egyesület szerint segíti a többszintû megközelítését a dohányzásról folytatott belsõ dialógusnak. "Gyakran a kép vagy a zene segít abban, hogy egy olyan érzést közvetítsen, ami mellé még nincsenek szavaink" – állítja a pszichológus. A CD-lemezen szöveges utasításokat is talál a dohányzásról leszokni igyekvő, amely elmagyarázza, a hipnózis-lemezt hogyan kell használni: milyen gyakorisággal, milyen szakaszban, milyen típusú gyakorlatokat besûrítve vagy ritkítva. A Hipnózis Egyesület szerint az utasításokat betartva szakember segítsége nélkül le lehet szokni a dohányzásról.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS