2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kutatók meghatározták a Facebook-felhasználók 4 típusát. Te melyik vagy?

2017. július 13. 13:30, utolsó frissítés: 14:02

Kutatók kategóriákba sorolták a facebookozókat annak alapján, hogy miként használják a közösségi oldalt. A Brigham Young Egyetem munkatársai meglepő módon azt találták, hogy nagyon könnyen besorolhatóak a válaszadók 4 csoportba: kapcsolatépítők, kirakatnézegetők, rikkancsok és szelfik. A kutatási eredményeiket az International Journal of Virtual Communities and Social Networking szaklapban publikálták, amit a Quartz foglalt össze.

A kutatásban résztvevőknek 48 állítást kellett osztályozniuk a teljesen egyetértek és az egyáltalán nem értek egyet skálán. Például olyanokat, mint A Facebook stresszforrás, és lehangol vagy A Facebookon azonnal segítséget tudok kérni, ha szükségem van valamire. És bár a felmérésben csupán 47 válaszadó vett részt, a kutatók azt állítják, hogy mivel a szubjektív vélemények feltérképezésére kifejlesztett módszert, a Q-metodológiát használták, ekkora minta is elégséges volt ahhoz, hogy az eredményeik érvényesek legyenek. De ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a minta a 18-32 év közötti amerikaiakra érvényes, így az idősebbek vagy a más régiókból származók más típusokba is besorolhatók lehetnek.


1. Kapcsolatépítők

Ők azok, akik a Facebook virtuális világát a meglévő kapcsolataik erősítésére használják, mint azt tették korábban az emberek a levéllel vagy a vonalas telefonnal. A Facebook az offline életük kiterjesztése, és olyan kijelentésekkel értettek egyet a felmérésben, mint A Facebook segít, hogy kimutassuk a szeretetünket a családunknak, és lehetővé teszi számukra, hogy viszonyozzák a szeretetünket.

A Kapcsolatépítők nem úgy tekintenek a Facebookra, mint egy nyitott virtuális társadalomra, hanem inkább minicsoportként kezelik, ahol lehetőség nyílik a személyes történetmesélésre, az információ szabad áramlására a barátok és a családtagok között, ahol egyszerű módja van annak, hogy azt mondják neki, hogy Szia! és egy kis szeretet osszanak meg vele.

Ebbe a kategóriába tartozók gyakran posztolnak, sok képet és videót megnéznek, rendszeresen hozzászólnak mások posztjaihoz és párbeszédeket folytatnak a Facebookon.


2. Kirakatnézegetők

A modern élet megkerülhetetlen részeként tekintenek a közösségi oldalra, egy elvárásnak, hogy jelen legyenek rajta, de nagyon ritkán osztanak meg személyes adatokat, képeket. Nagyon ritkán írnak frissítéseket, ugyanakkor ritkán kommentálnak és lájkolnak is. A tevékenységük jórészt abban merül ki, hogy nézegetik, mások mit csinálnak az oldalon. Ebbe a kategóriába tartozó személyek például olyan kijelentésekkel értettek gyakran egyet, hogy Szabadon megnézhetem a Facebook profilját valakinek, akibe bele vagyok esve, hogy megismerjem az érdeklődési körét és családi állapotát.

A Kirakatnézegetők a Facebook nélkül is könnyen el tudják képzelni az életüket, ahogyan az egyik alany megfogalmazta a kutatóknak: inkább szeretne a közösségi oldalon kívül élni az életében.


3. Rikkancsok

Ezek főleg az önjelölt vagy profi újságírók, rendezvényszervezők, aktivisták, akik elsősorban pódiumként tekintenek a Facebookra. A Kapcsolatépítőkkel ellentétben a virtuális világuk nem hasonlít a valós életükhöz.

A Rikkancs kategóriába tartozók jellemzője, hogy a szerintük fontos, botrányos vagy riasztó jelenségekről, társadalmi folyamatokról vagy eseményekről posztolnak, a kutatók szerint sokszor az sem érdekli őket, hogy érkezik-e lájk vagy hozzászólás a megosztásaikra, de ritkán osztanak meg személyes információkat, a privát életükről keveset fognak beszélni a Facebookos tevékenységük során. Ahogy egyik megkérdezett fogalmazott: "A családtagjaimmal nem beszélek a Facebookon. Annál ők fontosabbak." A legtöbb Rikkancs inkább felhívja telefonon vagy SMS-t ír a személynek, aki fontos számára.


4. Szelfik

Ez a csoportot valószínűleg - már csak a neve alapján is - valószínűleg minden Facebook-felhasználó ismeri. A Szelfik a Kapcsolatépítőkhöz hasonlóan használják a közösségi oldal funkciót, tehát képeket, videókat osztanak meg, és állandóan frissítik az státuszukat, csak közben sokkal nárcisztikusabban teszik, folyamatosan magukra hívják fel a figyelmet.

Ebbe a kategóriába tartozók olyan kijelentésekkel értenek főleg egyet, mint Minél több értesítést kapok a lájkokról, annál inkább úgy érzem, hogy elfogadnak a társaim. Ahogyan az egyik nyilatkozott a kutatás során: "Egy kép elkészítése és a telefonon való tárolása nem jelent semmit és haszontalan, de miután közzéteszem a Facebookon, úgy érzem, hogy csináltam valamit."

Te melyik típust érzed magadhoz a legközelebb?


(quartz/444.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS