2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia leghosszabb vasalt mászóösvényét avatták fel Neamţ megyében

2017. július 03. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Románia leghosszabb vasalt mászóösvényét avatták fel a Neamţ megyei Almásmezőn (Bicaz Chei), a Munticsel Tájvédelmi Parkban. A via ferratát az Everestet is meghódító Constantin Lăcătuşu alpinista avatta fel a hétvégén, írja az AGERPRES hírügynökségnek küldött közlemény.

Az Astragalus vasalt mászóösvény természetközeli kalandot és kikapcsolódást jelent a széles közönség számára, ugyanis a vasalt ösvény a sziklamászás és a túraösvény nehézségi fokozatait ötvözi.

A mászóösvény az első ilyen jelegű projekt Romániában, amelyet a nyugati előírásoknak megfelelően készítettek el németországi és ausztriai via ferraták alapján. A teljes befektetés megközelíti a 20.000 eurót, írja a közlemény.A via ferraták kialakítása egyre népszerűbb Romániában is, országunk jelentős potenciállal rendelkezik ebben az ágazatban. Az elnevezés az olasz nyelvből származik, vasalt utat jelent.

A vasalt mászóösvény hosszúsága 600 méter oda-vissza, mintegy 400 méteres szakaszon alacsony nehézségi fokozatú, 200 méteres szakaszon közepes nehézségű az ösvény.

A sziklafal körülbelül 170 méter magas, 730 méteres magasságból indul és 900 méteres magasságban ér véget. Az ösvényt teljes távon acélsodronyokkal látták el, amelyhez csatlakozniuk kell a mászóknak, helyenként pedig fém lépcsőket is elhelyeztek a szakemberek.

A helyszínen hámot és sisakot is bérelhetnek a látogatok, ezek használata pedig kötelező.

Az Astragalus via ferrata a látványos Sugó-szoros közelében található, ahol a világon elsőként határozták meg a békási csűdfű (Astragalus pseudopurpureus) elnevezésű növényt, amelyről a mászóösvényt is elnevezték, írja a közlemény.

A via ferrata könnyen megközelíthető, Taşca településtől mintegy 18 kilométerre található. A 12C jelzésű útról kell letérniük a turistáknak.

A mászóösvény használata ingyenes, a felszerelés bérlése 10 lejbe kerül személyenként. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS