2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Virágos Kolozsvár - pályázatot indít a Kolozsvári Városszépítő Egylet

2017. július 03. 12:23, utolsó frissítés: 13:13

A Virágos Kolozsvár mozgalom júliussal kezdődően, mintegy két hónapon át a polgárok bevonásával kívánja virágba öltöztetni a belvárosi ingatlanok ablakait és teraszait, a külvárosi részeken pedig a házak és tömbházlakások előtt gondozott területekkel igyekszik megörvendeztetni az arra járókat.

A pályázatot meghirdető Kolozsvári Városszépítő Egylet gyökerei a 1880-90-es évekre nyúlik vissza, és az egyesület nevéhez olyan fontos projektek fűződnek, mint például a Mátyás király szoborcsoport ügyének felkarolása vagy a Sétatér bővítése, fejlesztése. A feledésbe merült egyesület céljait felvállaló új szervezetet olyan fiatal, a civil szférában évek óta tevékenykedő személyek hívták életre, akiknek szívügye a város arculatának esztétikája, és akiknek közös célja az egészséges, kulturált és kellemes lakókörnyezet és élettér megteremtése Kolozsváron - írja az egylet közleménye.

Hangsúlyozzák,hogy bár az elmúlt esztendőkben Kolozsvár tanácsa és polgármesteri hivatala, valamint az annak alárendelt intézmények sokat tettek a város esztétikus arculatának kialakítása érdekében, e tekintetben a város mégis alulmarad más, Kolozsvár nagyságú és fontosságú európai városokhoz képest, ahol a belvárosi ingatlanok ablakai, erkélyei tavasztól őszig virágba öltöznek. "Ha Ausztria, Németország, Hollandia, Svájc vagy akár Magyarország egyes városaiban sétálunk, azzal szembesülünk, hogy a belvárosok épületeinek homlokzatait, ablakait és teraszait az év jelentős részében jelentős színes virágok, növények teszik pompázatossá" - írják.A Gergely Balázs által kezdeményezett projekt, miszerint a kolozsvári polgárok körében katalizálni kellene egy olyan folyamatot, amelynek eredményeképpen a belvárosi homlokzatok és a külvárosi zöld övezetek az ott élő lakóközösségek, egyének, szervezetek, intézmények és cégek hathatós munkájának következtében megszépülnének, gyorsan követőkre és támogatókra lelt. „Szeretnénk, ha egymástól tanulva, egymás példáját követve tennénk szebbé, élhetőbbé városunkat, és ráirányíthatnánk a figyelmet Kolozsvár egy lehetséges új arcára, a virágos városra” – nyilatkozta Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Városszépítő Egylet elnöke.

A július elején a nagyközönség számára meghirdetett pályázat célja 2017. augusztus végére megsokszorozni a belvárosi ablakokban és erkélyeken elhelyezett virágok számát. A pályázatra a www.varosszepito.ro oldalon magánszemélyek, lakótársulatok és jogi személyek is benevezhetnek egy, a honlapra feltöltött fotóval vagy egy öt fotóból álló sorozattal, amelyen bemutatják a benevezni kívánt virágos homlokzatot, ablakot, erkélyt, megjelölve annak pontos címét. Ugyancsak ezen a honlapon tudhat meg többet az egyesületről és az elindított projekt részleteiről is.

A pályázat és a projekt sikerességének mérésére az egyesület a pályázat meghirdetése előtt Kolozsvár bel- és külvárosának épületeiről egy fotósorozatot rendel meg, majd ezt a fotósorozatot megismétli a projekt elindulását követő hónapokban is. A szervezők reményei szerint az így készült, illetve a polgárok által beküldött fotók egyértelműen arról fognak tanúskodni, hogy mind Kolozsvár történelmi belvárosa, mind negyedei lényeges mértékben és szemmel láthatóan sokkal esztétikusabbak, vidámabbak lettek. Szeptember közepén az egyesület által nevesített zsűri a beérkezett, és az egyesület által megbízott fotósok fényképei alapján döntést hoz a legszebb virágos ablak, legszebb virágos erkély és legszebb virágos homlokzat kategóriákban, majd az eredményhirdetést követően egy nyilvános esemény keretében kerít sort az elismerő oklevelek és díjak átadására.

A szervezők a kezdeményezéstől egyrészt azt remélik, hogy a Virágos Kolozsvár projekt már az első évben akár több tíz kolozsvári család, intézmény és szervezet megmozgatására lesz képes és alkalmas, másrészt pedig azt, hogy ezáltal hagyományt sikerül megteremteni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS