2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyári óvoda várja Kolozsváron a kicsiket, Magyarlónán pedig tábor

2017. június 29. 13:08, utolsó frissítés: 13:18

Nyári óvodát működtet Kolozsváron és tábort szervez Magyarlónán az Argumentum Ad Populum egyesület.

Fekete Emőke
, az RMDSZ Nőszervezet Kolozs megyei elnöke és az Argumentum Ad Populum egyesület elnöke ismertette: eddig 342 gyerek jelentkezett a nyári óvodai foglalkozásokra, és még mindig van néhány hely. A foglalkozások július 3. és augusztus 11. között zajlanak 17 óvónő felügyelete alatt, hét helyszínen, 19 csoportban. A hídelvi református óvodában a hat hét alatt folyamatosan működik a nyári óvoda, a többi helyen adott időszakokban. A helyszínek és az órarend itt megtekinthető. Beiratkozni egyhetes periódusokra is lehet, de a nyári óvoda teljes időtartamára is.

Muszka Pál Anna Éva óvónő elmondta, a nyári óvodában még inkább a játékra fektetik a hangsúlyt, de persze játék közben tanulnak is a gyerekek. Lesznek barkácsprogramok, mese, ének, és a román nyelvet is mondókákkal, kis párbeszédekkel gyakorolják majd. Az óvónő kezdeményezésére a Györgyfalvi negyedben egy egyhetes "erdei óvoda" is lesz, amikor bóklászni fognak, a természetben töltik az időt. A foglalkozások egyébként minden nap 8 és 17 óra között zajlanak.A magyarlónai táborban - amelyet a tavaly lebonyolított nyári játszóház sikerén felbuzdulva szerveznek - körülbelül 70 gyermek vesz részt, a szervezők pedig tíz helyet akadályozottsággal élők számára ajánlottak fel. Az Én is szeretnék játszani! projekt által már egy éve nagyobb figyelem fordul a speciális nevelési igényű gyerekekre, most pedig táborba is eljuthatnak, amiről nem is gondolnánk, mekkora segítség lehet - mondta Deme Ilona, az Életfa Családsegítő Egyesület vezetője.

Történt már olyan is, hogy tünetmentes epilepsziás gyereket nem akartak fogadni egy táborba, még mindig nagy a zárkózottság, a félelem - mondta. Most is volt olyan szülő is, aki végül visszalépett, így a tíz helyből kettőt nagycsaládosoknak ajánlottak fel, ahol az anyagi háttér miatt nem tudták volna táborba eljuttatni a gyereket. Az akadályozottsággal élők között lesz mozgássérült, hallássérült és autizmus spektrum zavarral élő is.

A programokat a kolozsvári önkormányzat, a Kolozs megyei tanács és a Bethlen Gábor Alap is támogatta. A nyári óvoda alapvetően ingyenes, csupán az étkezést kell fizetni, illetve szimbolikus összeggel hozzájárulni a fogyóanyagok megvásárlásához.

A nyári óvoda befejeztével egy hétig - a Kolozsvári Magyar Napok alatt -
az Életfa Családsegítő Egyesület gyerekprogramjai várják a kicsiket. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS