2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kánikulában betartandó szabályokra figyelmeztet az egészségügyi minisztérium

2017. június 29. 10:05, utolsó frissítés: 10:24

Az egészségügyi minisztérium felhívja a lakosság figyelmét, hogy kánikula esetén kövessék a szakemberek tanácsait: ne tartózkodjanak napon 11 és 18 óra között, igyanak egy pohár vizet 15-20 percenként, még mielőtt a szomjúságérzet jelentkezne, és kerüljék a magas koffein- vagy cukortartalmú italok és élelmiszerek fogyasztását.

"Kánikula időszakában a javasolt napi folyadékbevitel 1,5 - 2 liter, anélkül, hogy megvárnánk a szomjúságérzet jelentkezését. Egy pohár víz fogyasztása javasolt minden 15-20 percben" - olvasható az egészségügyi minisztérium AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

A szaktárca hozzáteszi, javasolt ilyenkor friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, főleg a nagy víztartalmú dinnye, uborka, paradicsom javallt. Hasznos a joghurt fogyasztása is, ellenjavalltak viszont a vízhajtó élelmiszerek és italok, mint amilyen a kávé, fekete tea, kóla.

Carmen Dan belügyminiszter szerdán, a kánikula miatt összehívott hőségkommandó ülésén úgy fogalmazott: tűzforró hétvége következik, főleg az ország déli részén: Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyében narancssárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben csütörtökötől.

A belügyminiszter elmondta: Raed Arafat belügyi államtitkár biztosította, hogy a katasztrófavédelem felkészült a közbelépésre különleges sürgősségi helyzetek esetén. 840 mentőautó és a SMURD rohammentő-szolgálat 270 járműve áll készen, hogy szükség esetén a lakosság segítségére siessen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS