2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szombaton Ezer Székely Leány napja - ezeket érdemes tudni

2017. június 28. 13:31, utolsó frissítés: 13:31

Szombaton, július elsején szervezik meg az Ezer Székely Leány Napját a csíksomlyói nyeregben.

A rendezvény napján a gyülekezőpontoknál, illetve a csíkszeredai Szabadság térre vezető felvonulási útvonalon forgalomkorlátozásra és útlezárásra kell számítani, az alábbiak szerint:

9.00 – 10.15 óra között le lesz zárva a forgalom előtt a Mihail Sadoveanu utca (a Postabanktól a Temesvári sugárúttal való útkereszteződésig), illetve a Temesvári sugárút a Szabadság tértől a Kőrösi Csoma Sándor utcával való útkereszteződésig.

9.45 – 10.30 óra között a Kossuth Lajos utcának a Szabadság tér és Márton Áron utca közötti szakasza.

A szervezők azzal a kéréssel fordulnak a csíksomlyói nyeregbe gyalogosan, illetve a lóháton és szekérrel érkezőkhöz, hogy a Kissomlyó utcából balra, a sípálya felé fordulva induljanak a Hármashalom-oltárhoz. Az előző években használt útszakaszon csak az autósok közlekedhetnek.

A rendezvény ideje alatt a csíksomlyói Nyeregben a viseletben érkezők a Bejelentkezés feliratú sátorban regisztrálhatnak, hozzájárulva ahhoz, hogy az a település, amely a legnépesebb, viseletbe öltözött csoporttal jelenik meg az eseményen (a település lakossági arányához viszonyítva), a 2018. évi Ezer Székely Leány Napja rendezvény tiszteletbeli házigazdája legyen, és két eskető székkel gyarapodjon.

A viseletmustrán idén elsősorban a családokat, együtt érkező családtagokat, baráti csoportokat díjazzák. Az eredeti viseletben érkező több generációs családokat, anyát és lányát, apát és fiát, testvéreket, barátokat várnak a népviseleti sátorban az Ezer Székely Leány Napján.

Nem kizáró ok az sem, ha valaki nem tud csoporthoz csatlakozni, az egyedi, szép népviseleteket önállóan is beveszik a mustrába.

Július 1-jén, szombaton délelőtt 10.00 órakor a Szabadság tér Kossuth Lajos utca felőli részén a Csíki Trans különjáratokat indít a csíksomlyói kegytemplomhoz, jegyeket a buszokon lehet váltani 3 lej értékben.

A rendezvény programja az Időgépen olvasható. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS