2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Szigeti veszedelmet kapták az érettségizők magyarból

2017. június 27. 13:05, utolsó frissítés: 13:34

Mind a humán, mind a reál szakos diákok Zrinyi Miklós Szigeti veszedelem című munkáját kapták a harmadik tételként.

A reál szakosok első tételében Petőfi Sándor Fa leszek, ha fának vagy virága című versét kellett a megadott kérdések szerint elemezniük, míg a második tételben egy tájékoztató jellegű szöveget kellett írniuk a bemutatkozásról. A harmadik tételben pedig a barokk eposz szerkezetét kellett felvázolniuk, hogy miért barokk és miért eposzi az említett mű.

"Nekem személyesen nagyon jól ment, de hallottam, hogy nem mindenki volt ennyire sikeres. Egyrészt mert szeretem ezt a művet, másrészt meg pont ezt ismételgettem éjszaka lefekvés előtt. Én nagyon elégedett vagyok, ez volt a legjobb lehetőség számomra, ami kijöhetett" - mondta Szabó Attila, aki a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban érettségizett.

"Könnyű volt. Mind a két tétel elég klasszikus volt. Az volt legnagyobb kihívás, hogy jól beosszam az időmet, és beleférjek az időbe. Sikerült, még hamarabb is kijöttem egy kicsivel. Azon kívül meg fárasztó ilyen nagyon sokat írni, 6-8 oldalt. De ezek mind first world problem" - nyilatkozta Zsuzsa Komáromy, aki a Báthoryban végzett.A humán szakosoknak az első tételben Radnóti Miklóstól az Erőltetett menet című verset kellett elemezniük. Második feladatként egy publicisztikai szöveg alapján kellett esszét írniuk. A harmadik tételben a fiktív és valós elemeket kellett összehasonlítaniuk a műben.

"Nekünk eléggé ment, készültünk rá, rendesen felvettük. Az első tétel is ment, annak ellenére, hogy 20. századi verset kaptunk. Bár a verselemzés mehetett volna jobban is" - értékelte az érettségit Boncz András, aki szintén a Báthoryban érettségizett. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS