2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Javítja az emlékezetet a rendszeres szex

2017. június 23. 18:50, utolsó frissítés: 18:50

Ötven év felett a rendszeres szex jelentősen javítja az agyi funkciókat, hasonlóan a keresztrejtvényfejtéshez. Az Oxfordi és a Coventryi Egyetem kutatói vizsgálatuk során 50 és 83 éves kor közöttieket, 28 férfit és 45 nőt kérdeztek meg arról, milyen gyakran élnek szexuális életet.

Lényegesen jobban végeztek a teszteken azok, akik legalább hetente egyszer élnek szexuális életet. A Journals of Gerontology című szaklapban bemutatott tanulmány szerint a nemi életet gyakrabban élőknek jobbak a nyelvi képességeik és jobb az emlékezőképességük is, mint a szexuálisan passzívabbaknak.

"Valószínűleg a szexuális aktivitás összefügg a jobb kognitív képességekkel" – olvasható a tanulmányban. "Az emberek nem szeretnek arra gondolni, hogy az idősebbek is élnek nemi életet. Ezen a hozzáálláson változtatnunk kell, és figyelembe kell venni a szex pozitív társadalmi hatását az ötven éven felüliekre" – mondta Hayley Wright, a kutatás vezetője.

A kutatók a továbbiakban biológiai indokokkal akarják megalapozni a megállapított összefüggést. Azt kutatják, vajon az olyan hormonok, mint a dopamin és az oxitocin befolyásolják-e a szex és az agyi funkciók közötti összefüggést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS