2019. január 19. szombatSára, Márió
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A VIBE több lesz mint fesztivál

2017. június 21. 17:04, utolsó frissítés: 18:04

A vibe-ozóknak nem csak felejthetetlen élményeket és hatalmas bulikat, hanem, a VIBE Koli elnevezésű nyári egyetemnek köszönhetően tartalmas időtöltést is ígérnek - mondták szerdai sajtótájékoztatójukon a VIBE fesztivál szervezői, akik szerint a két hét múlva kezdődő rendezvény több lesz mint fesztivál. A VIBE Kolin ingyen vehetnek részt az érdeklődők, még akkor is, ha a fesztiválra nem váltottak jegyet. A szervezők remélik, hogy a VIBE Koli és a fesztivál segíteni fog Marosvásárhely újraértelmezésében és Marosvásárhely egyetemi központi minőségének hangsúlyozásában az elsőgenerációs fesztiválozók körében.


Inspirációforrás és együttgondolkodás

„A VIBE Koli nyári egyetem egyszerre inspirációforrás és együttgondolkodás” – indított Borzási Sarolta, a VIBE Koli koordinátora. „Azért inspirációforrás és együttgondolkodás, mert a VIBE Koli programjába a tőlünk telhető legváltozatosabb tematikákat, legkülönbözőbb területeken dolgozó szakembereket gyűjtöttük össze. Részt vehetünk a Kalózlány fantasyregény 14 éves szerzőjének közönségtalálkozóján, a Mi igaz a House of Cardsból című előadásból pedig azt is megtudhatjuk, milyen a politika a hétköznapokban. A VIBE Koli azért inspirációforrás és együttgondolkodás még, mert a tematikai változatosság arra késztet, hogy új szemszögből közelítsünk a minket foglalkoztató témákhoz. A Kolin lesz karriertervezésről szóló, személyre szabott tanácsadás, de naprakész információkhoz is juthatunk a legfrissebb divattrendekről Szabó Hédi vlogger segítségével” – mondta el Borzási Sarolta.

Rés Konrád Gergely, Borzási Sarolta, Tamás Réka, Lőrincz István Zoltán és Csoma Nóra community managerRés Konrád Gergely, Borzási Sarolta, Tamás Réka, Lőrincz István Zoltán és Csoma Nóra community managerTudománynépszerűsítés az ifjúsági hálózatokban

Lőrincz István Zoltán, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöke szerint a KMDSZ-nek és a hozzá csatlakozó több ifjúsági szervezetnek van egy nagy, közös célja, ami a VIBE Kolinak is alapeleme: a tudománynépszerűsítés. „A VIBE Fesztivál lesz az idei év egyik legnagyobb erdélyi magyar ifjúsági rendezvénye, úgy döntöttünk, hogy a szervezet erőforrásait szinte száz százalékban erre fordítjuk. Általában a nyárra a féktelen szórakozás időszakaként tekintenek a gimnazisták és az egyetemisták, most ezt támadjuk hátba azzal, hogy a VIBE Kolin többek között a biotechnológiáról vagy a génmódosításról is hallhatunk majd előadásokat, illetve megtudhatjuk, milyen egy harvardi versenyen részt venni. Nagyon fontos szempont a romániai magyar ifjúsági szervezetekből álló hálózat számára a tudománynépszerűsítés, és bátran mondhatom, hogy minden csatlakozó szervezetnél partnerre találtunk ebben. Külön kiemelném az Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) szerepét. Az MMDSZ a VIBE Koli házigazdája, az ő témaérzékenységükre és helyismeretükre alapoznak a VIBE Koli szervezői. Ők segítenek az egészségsarok megszervezésével is, illetve nekik köszönhetjük, hogy a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatói is jelen lesznek performanszokkal, vetítéssel és egyéb programokkal a VIBE Arts keretében” – mondta el a KMDSZ elnöke.


MIÉRT a VIBE Kolin

Tamás Réka, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) irodavezetője elmondta, a MIÉRT minden olyan kezdeményezésből szívesen kiveszi a részét, ami a fiatalokat szólítja meg, őket érinti. Elmondta, a MIÉRT 2014-es Sikeres fiatalok kampányának üzenetei a VIBE Kolin is meg fognak jelenni. „Sikeres fiatal vállalkozókat hozunk a VIBE Kolira. A MIÉRT tavalyi Rólad szól! konzultációs karavánján meggyőződtünk róla, hogy igenis érdekli a fiatalokat a közélet és a politika, csak teret kell nekik biztosítani arra, hogy kibontakozzanak, és bele tudjanak szólni érdemi vitákba” – foglalta össze Tamás Réka a MIÉRT szerepét a VIBE Kolin. Fontos, hogy a fiatalok érezzék, van helyük itthon, érdemes itt maradniuk. Tamás Réka szerint az is fontos, hogy egy fesztivál nyújtotta lazább környezetben, szabadabb hangulatban beszélgessenek a fiatalokkal olyan témákról, amik érdeklik őket, hogy hidat teremthessenek, ami a fiatalokat összekapcsolja a politikával, a közélettel.


Marosvásárhely felkerül az elsőgenerációs fesztiválozók mentális térképére

„Két hét múlva kezdődik a VIBE Fesztivál első kiadása. Ezek azok a napok, amikor a több mint 40 tagú szervezőcsapat, az ifjúsági hálózatban részt vevő partnerszervezetek egyaránt magasabb fokozatra kapcsolnak” – kezdte összefoglalóját Rés Konrád Gergely, a VIBE főszervezője. „Két hét múlva több ezer fiatal fog elindulni Erdély legtávolabbi pontjairól is Marosvásárhelyre, ami nagy kalandnak ígérkezik, hiszen valószínű, hogy közülük sokan még nem töltöttek el hosszabb időt a városban. Reméljük, hogy Marosvásárhelyt sikerül fontos pontként feltenni az elsőgenerációs fesztiválozók mentális térképére. Ezt szolgálja a Szeretem Marosvásárhelyt! kampányunk is, egyébként a legkedveltebb tartalmak a fesztivál Facebook-oldalán a jellegzetes marosvásárhelyi utcákon, helyszíneken készült fotók” – mondta Rés.

A fesztiváligazgató szerint Marosvásárhely fontos egyetemi és kulturális központ, reméli, hogy a VIBE Fesztivál is hozzájárulhat a kulturális kínálat gazdagításához. „A VIBE közössége pezsgést és életet hoz a Maros-partra. Ennek a gazdasági hozadéka az, hogy számos helyi vállalkozó, szolgáltató többletbevételhez jut a Marosvásárhelyre látogató több ezer fiatal révén” – tette hozzá Rés, aki elmondta, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak magyaroktól és románoktól egyaránt a fesztivállal kapcsolatban. „Onnan kezdve, hogy a Rózsák terénél a butikosok szívesen kitették a kirakataikba a plakátunkat, sokan érdeklődtek és biztattak az elmúlt hetekben. A line-up húzóneveinek is nagyon sokan örültek: Borgore-nak és a Pendulum DJ Set-nek. Hangsúlyoznám, hogy a VIBE nem rétegfesztivál lesz, olyan közösségi élményt szeretnénk nyújtani, amiben a legkülönbözőbb zenei stílusok kiegészítik egymást. Az előadók listája ezért hihetetlenül színes, ahogy az erdélyi fiatalok ízlésvilága is. Így fér meg a line-upban egymás mellett a Borgore és a Pendulum DJ Set például Kis Grófóval, aki évek óta legendás bulikat csinál a legnagyobb magyarországi fesztiválokon. Lesz Akkezdet Phiai vagy Belga annak, aki az alter-undergroundot kedveli, és Margaret Island, valamint Intim Torna Illegál a dallamos könnyűzenéseknek. Az erdélyi fellépők közül sokan külön színpadon, a Kompgyárban váltják majd egymást, rájuk külön érdemes lesz figyelni” – mondta Rés Konrád Gergely.

A Maros-part Erdély legbulisabb találkozóhelyévé fog válni négy napra a szervezők szerint, amihez minden feltételt próbálnak megadni: négy látványosan berendezett zenei helyszín lesz, ezen kívül kényelmes pihenőhelyekkel, meleg vízzel, tusolókkal felszerelt kényelmes sátorzónával várják a résztvevőket. Elmondásuk szerint az egyetemisták pénztárcájához igazított árakkal működik majd a food court is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS