2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudományosan kimutatták, hogy milyen frizurától tűnünk intelligensebbnek

2017. június 19. 14:16, utolsó frissítés: 14:32

Tudományosan is bebizonyították, hogy a különböző frizurák jelentősen befolyásolják, hogy milyennek - vonzónak, jóindulatúnak, korlátoltnak - látunk egy embert. De nincsen tökéletes frizura, ami abszolút pozitív színben tünteti fel a viselőjét.

A kísérletben ugyanazt a férfi és női arcot különböző frizurákkal mutatták meg a tesztalanyoknak, a kopasztól egészen hosszú hajig mindenféle változatban. A képeket pedig különböző szempontok szerint kellett értékelniük.

"Azt szerettük volna megtudni, vajon az arc körüli keret - a frizura - szignifikánsan megváltoztatja-e azt, amilyennek az embert látjuk" - mondta a kísérletről Marianne LaFrance, a Yale Egyetem kutatója. És elég egyértelműen az derült ki, hogy befolyásolja.

A közepesen hosszú hajú Emma WatsonA közepesen hosszú hajú Emma Watson


A közepesen hosszú laza frizurával például úgy ítélték meg a nőket, hogy intelligensebbek. És ehhez a stílushoz kapcsolódik, hogy valakit jóindulatúnak látnak. Egy rövidebb, melírozott hajjal inkább tűnnek a nők társaságkedvelőnek és magabiztosnak, de ugyanakkor kevésbé vonzónak. A hosszú, egyenes, szőke hajú nőket tartották a legszexisebbnek a kutatásban résztvevők, és a leggazdagabbnak is, de ugyanakkor szűklátókörűnek vélték az ilyen frizurát viselőket.

A rövid hajú Emma WatsonA rövid hajú Emma Watson


A férfiak a közepesen hosszú, oldalt elválasztott hajjal tűnnek intelligensebbnek, de rossz hír az ilyen frizurát viselőknek, hogy ugyanakkor szűklátókörűnek is nézték őket. A legszexibb a férfiak esetében a rövid, elől felnyalt frizura, mint amilyen Ben Afflecknek is van. De a felnyalt frizura ugyanakkor az önzőség gondolatával is kapcsolódik. A férfiak esetében a hosszú haj az alacsonyabb intelligencia képzetéhez kapcsolódik, de ugyanakkor jó természetűnek is gondolják őket.

A felnyalt hajú Colton HaynesA felnyalt hajú Colton Haynes

Jared Lato hosszú hajjalJared Lato hosszú hajjal


Volt néhány semleges frizura, ami, úgy néz ki, hogy nem nagyon befolyásolja az emberek megítélését. A nők esetében ilyen a hosszú, sötét, göndör haj, míg a férfiaknál a közepesen hosszú, középen elválasztott haj. (spring.org.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS