2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öregebb a Föld, mint gondoltuk

2003. június 06. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

A Föld a Naprendszer születésének szakaszában az eddig véltnél hamarabb alakult ki, hozták nyilvánosságra kutatásaik eredményeit amerikai tudósok. A Science című tudományos folyóirat pénteki számában megjelent írásában Stein B. Jacobsen, a kutatócsoport egyik tagja azt írta, hogy a Föld - akárcsak a Naprendszer másik három belső bolygója - a Nap születése után tízmillió évvel lényegében már kialakult.
Miután úgy 4,5 milliárd évvel ezelőtt a Nap belsejében beindultak a nukleáris reakciók - és így az égitest hőt és fényt bocsátott ki magából -, mindössze tízezer évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy meginduljon a négy bolygó születési folyamata. A Napot ekkor roppant kiterjedésű forró gáz- és porkorong vette körül, amely sűrűsödni kezdett. A későbbiekben a mind sűrűbb anyagban megindult a csomósodási folyamat, végül a szilárd égitestek kialakulása.

Ekkoriban Földünk mérete a mostaninak 64 százaléka volt. A gyarapodást körülbelül húszmillió évvel később az okozta, hogy bolygónk összeütközött egy Mars méretű égitesttel. A kozmikus karambol nyomán a Föld darabokra szakadt áldozatának anyaga egyrészt megnövelte bolygónkat, másrészt, következtetnek a kutatók, egy jelentős része Föld körüli pályára került, és az anyagrészek összeállásával fejlődött ki a Hold. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS