2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új változások jönnek a Facebook-üzenőfalunkon: ki akarnak szakítani a buborékunkból

2017. május 24. 14:43, utolsó frissítés: 14:51

Két új funkciót is tesztel a Facebook, amivel a felhasználónak szélesíthetik a látószögét, olyan tartalmakat is megmutathatnak neki, ami nem feltétlenül csak a saját elképzelésében erősíti meg a felhasználót, más szóval kiszakítja abból a "szűrőbuborékból", ami csak egyféle világnézet szerint mutatja neki a híreket.

A Facebook hírfolyam-összeállító algoritmusának működése révén az emberek alapvetően egy információs "szűrőbuborékba" kerülnek. Az algoritmus egy idő után a korábbi tevékenységek alapján olyan tartalmakat jelenít meg az illető hírfolyamában, ami igazodik az ízlésvilágához, gondolkodásmódjához, előítéleteihez. A The Wall Street Journal választásokra készített szimulációja szerint egy demokrata és egy republikánus szimpatizáns hírfolyama teljesen különbözhet, merőben eltérő valóságot sugározhat a felhasználónak, ami a társadalom szétdarabolódásához vezet.

A Facebook egyik új funkciója szerint már nem csak oldalakat, hanem témákat is követhetünk. A TechCrunch a horrorfilmeket, a színházat és fotózást hozza fel példának. Ha az adott témát követjük, akkor különböző oldalakról szedi össze a Facebook az azzal kapcsolatos posztokat és információkat. Például ha kedveljük a horrorfilmeket, akkor úgy állítják össze a hírfolyamot, hogy ne csak dicsérő tartalmak jelenjenek meg, amik megerősítenek a rajongásban, hanem kritikák is, amelyek a horrorfilmekkel kapcsolatos veszélyekre is felhívják a figyelmünket. A funkció olyan témák esetében lehet kifejezetten hasznos, mint a választások, a menekültek, a terrorizmus vagy az oktatás. Zuckerberg szerint az a céljuk, hogy segítsék az embereket abban, hogy teljesebb képet kapjanak, és ne csak egy alternatív perspektívát. Az új funkció szerinte lehetőséget ad arra, hogy az emberek megtapasztalják, más nézetek is vannak, és módosítsák a következtetéseiket arról, amit helyesnek gondolnak.

A felhasználók szempontjából előnye lehet az is, hogyha egy témakört lájkolunk, akkor nem kell minden, a témával kapcsolatos releváns oldalt megkeresni. Kritikaként azt hozták fel, hogy a Facebook az átalakítással még inkább a saját malmára hajthatja a vizet, még inkább megválogatja majd, hogy az adott témában mely portálok tartalma kerüljön a felhasználók elé.

A másik ilyen nézőpontszélesítő funkció a Twitternél már bevált módszer, amivel nem csak az ismerősök posztjai jelennének meg az üzenőfalon egy-egy adott téma kapcsán, hanem ismeretlenek bejegyzései is. A Mashable beszámolója szerint a Latest Conversations (magyarul Legutóbbi beszélgetések) nevű új funkció a keresésekkor lesz majd elérhető, és azt is mutatja majd számszerűen, hogy egy adott téma hány embert érdekel. A Facebook álláspontja szerint a legfrissebb nyilvános hozzászólásokat mutatja egy aktuális témában, amelyről sokan beszélnek a Facebookon.

A Mashable említett cikke szerint a funkció nem is a téma mélyebb megértését, csupán a megismerését, a kontextusba helyezését segíti. A témaköröket addig érhetjük el, amíg nagyon népszerűek, viszont az nem derült még ki, hogy mi minősül legutóbbi beszélgetésnek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS