2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Portugália nyerte az Eurovíziót, Románia hetedik, Magyarország nyolcadik

2017. május 14. 09:32, utolsó frissítés: 09:32

A portugál Salvador Sobral nyerte Amar Pelos Dois című dalával az Eurovíziós Dalfesztivált vasárnapra virradóra Kijevben. A román duó, Ilinca és Alex Florea Yodel It! című dalával hetedik, Pápai Joci az Origo című számmal a nyolcadik lett.A portugál előadó 758 ponttal győzött, mind a nemzeti szakmai zsűrik, mind a közönség az ő produkcióját jutalmazta a legtöbb ponttal. A második 615 ponttal a bolgár Krisztian Kosztov lett Beautiful Mess című számával, a harmadik helyen 374 ponttal a moldovai Sunstroke Project végzett Hey Mamma című dalával. A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki.

Románia hetedik helyéhez 282 pontra volt szükség, Pápai Joci 200 ponttal végzett a nyolcadik helyen.

Az idén Celebrate Diversity (Ünnepeld a sokszínűséget!) szlogennel zajlott az Eurovíziós Dalfesztivál.

A döntő utolsó felében idén is a tavaly bevezetett új rendszerben közölték az eredményeket: először az egyes országok nemzeti zsűrijének pontjai adták közre a helyi szóvivők, majd a tévénézők által leadott telefonos/sms-es, applikációs voksokat országonként hátulról előre haladva mondták be a kijevi aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták (nem kombinálták, mint korábban), így alakult ki a végeredmény, amely a hosszas ismertetés miatt az éjszakai órákba húzódott.

A verseny győztesét 2008 óta díjazzák egy üveg mikrofonnal, Salvador Sobral a tizedik, aki elnyerte az eurovíziós trófeát.

A döntőben fellépett a korábbi eurovíziós győztes ukrán énekesnő, Ruszlana, és bemutatta új dalát a tavalyi győztes Jamala is.

A szabályok szerint jövőre az idei nyertes Portugália rendezheti a dalfesztivált. (mti, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS