2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A világon egyedülálló módon épített egy motort egy brassói kutató

2017. május 08. 20:10, utolsó frissítés: 20:10

A világon egyedülálló módon, 3D nyomtatóval épített egy kétütemű belsőégésű motort Valentin Stamate, a brassói Transilvania Egyetem kutatója.

A kutató azt nyilatkozta hétfői sajtóértekezletén, hogy a 10 köbcentiméteres hengerűrtartalmú, percenként 10.000 fordulatszámú repülőgépmotor egyedülálló a világon."A világ első 3D nyomtatóval létrehozott belsőégésű motora, amelyet egy erre a célra épített, fémporral nyomtató printerrel hoztunk létre. Alumínium porból kinyomtattuk a motorblokkot, a hengerfejet és a dugattyút. Ezt követően kinyomtattuk a kipufogó rendszert, a hengerpalástot és a hajtókart. Egy repülőgépmotorról beszélünk, amelynek fordulatszáma eléri a tízezret percenként. Gyújtógyertyával működik, üzemanyagként olajjal vegyített metanolt használ' - magyarázta Valentin Stamate.

A 20.000 eurós, kétéves projektnek az a haszna, hogy nem kell a rendkívül költséges matricákat legyártani, hanem magát a prototípust is 3D nyomtatóval lehet elkészíteni.

Ioan Vasile Abrudan mérnök, egyetemi tanár, az intézmény rektora elmondta: az egyetem a továbbiakban is bekapcsolódik a kutatási folyamatba. A Transilvania Egyetemnek jelenleg több mint 60 kutatási programja fut, amelyek összértéke meghaladja a 2,8 millió eurót. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS