2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint túlzásba visszük az antibiotikumokat

2017. május 06. 09:17, utolsó frissítés: 09:28

Túlzásba viszik Romániában az antibiotikum-használatot, jelentette ki pénteken a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila.

Rafila szerint gondot jelent, hogy az emberek vény nélkül is tudnak antibiotikumot venni a gyógyszertárakban, ha "makacsul kérik" azt. "Télen a különféle vírusos megbetegedések 75%-át antibiotikummal kezeljük, noha semmi szükség rá. Ez kulturális probléma, a lakosság tájékozottsági színvonalától függ. Ha valaki elmegy a háziorvoshoz, olyan antibiotikumot írat fel, amilyent csak óhajt. Kulturális, neveltetési és törvénykezési probléma ez" - jelentette ki a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke egy találkozón.

Rafila felhívta a figyelmet, hogy az antibiotikumokkal szembeni ellenállás súlyos veszélyt jelent világviszonylatban: 2050-re ez válik az elhalálozások fő kiváltó okává, évente tízmillión fognak meghalni miatta.

A szakember szerint világszinten évente 15 milliárd dollárt költenek az emberek antibiotikumokra. Hozzátette: a gyártóknak nem áll érdekében új gyógyszert kifejleszteni, a szervezet ellenállása nagyon hamar kialakul, így 41 antibiotikumból 3 az, ami fejleszthető és ami valóban felveheti a harcot a baktériumok ellen.

Rafila azt is elmondta: az állattenyésztők antibiotikummal kezelik az állatokat, így "naponta antibiotikumokat eszünk". Emiatt Európában évente körülbelül 25.000, műtéten átesett személy hal meg bakteriális fertőzésekben, mert szervezetük immunis a műtét után adott kezelésre - jelentette ki a szakember.

"Románia, Görögország, Ciprus és Olaszország rengeteg antibiotikumot használ. Bajnokok vagyunk a kórházi bakteriális fertőzések terén" - fogalmazott Alexandru Rafila. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS