2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy nagyarany és tíz aranyérem került kiosztásra a Szilágy Megyei Borversenyen

2017. április 23. 14:44, utolsó frissítés: 14:44

Szilágysámsonban, április 22-én szervezték meg az idei Szilágy Megyei Borversenyt, ahol 60 bormintát vizsgáltak a szakértők. A zsűri elnöke Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke volt, továbbá a bormintákat Sebestyén Katalin, az Erdélyi Gazda főszerkesztője, Bereczki Csaba, a Kárásztelki Pezsgőpincészet vezetőborásza, Balog Gyula és Suszter Ernő a Kelementelki Borház szakértői és Ambrus János, a kárásztelki Arboretum Land Kft. szőlészetének-borászatának vezetője véleményezte.

A zsűri fehérboroknál egy nagyarany, hét arany, tíz ezüst és huszonegy bronzérmet osztott ki, a vörösborok esetén három arany és három ezüstérmes díjazás volt, míg a rozé boroknál két ezüstérmes gazdát díjaztak.

Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke az esemény célját és szerepét ismertette: "a 90-es évek elején több megfontolásból is fontosnak tartottuk, hogy elkezdjünk a borászattal tudatosan foglalkozni. Már akkor úgy gondoltuk, hogy csak akkor tudunk minőségi bort előállítani, hogyha a boros gazdák számára is fontossá válik a minőségi szőlőtermelés és a bor szakszerű gondozása. A Szilágyságban a bortermelésnek nagy hagyománya van, és azt tapasztalom, hogy több településen is annyira jó bort termelnek, amely megállja a helyét a piacon. Úgy gondolom, érdemes a szőlővel, a borral foglalkozni, és büszke vagyok arra, hogy vannak már 30-40 hektáros új szőlőtelepítések is a megyében".

Seres elmondte, mindamellett, hogy van egy bizonyos borkultúra, próbálnak annak gazdasági hátteret is teremteni, hogy a Szilágy megyei gazdák könnyebben tudják értékesíteni boraikat. "Bár nincs még a megyében olyan értékesítő társaság, amely ezzel foglalkozna, mégis úgy gondolom, értékkel bír, hogy minden évben találkoznak a termelők, tapasztalatot cserélnek, el tudják mondani egymásnak milyen problémákkal küszködnek. A legfontosabb szempont az ilyen alkalmakkor, hogy ne csak mi magunk értékeljük borainkat, hanem elismert szakértők mondják el véleményüket és tanácsaikat. A szakmai találkozóknak köszönhetően évről évre javuló tendenciát mutatnak minőségileg a boraink, és célunk, hogy nemzetközileg is elismert, jó borokat tudjunk a jövőben előállítani" – mondta Seres.

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő elmondta, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete jövő héten, Marosvásárhelyen 18. alkalommal szervezi meg az Erdélyi Szőlőhegyek Borversenyt, az erdélyi borszemlét. "Ide csak kistermelők jelentkezhetnek, mert úgy gondoljuk, nem igazságos, ha egy nagyborászat egy kistermelővel versenyzik. Az évek során egy egész borverseny-hálózat alakult ki, a helyi versenyektől egészen a megyei és regionális borversenyekig. Szilágy megyében ez az első alkalom, hogy felkérték az országos elnökséget, illetve az Erdélyi Szőlőhegyek szervezőit, hogy értékeljék a borokat, így összekötve a borversenyeket szinte minden megyében, régióban ugyanazzal az elbírálási rendszerrel minősíthetjük a borokat".

Az RMGE-elnök kiemelte: "Szilágy megyében jó néhány évvel ezelőtt még pillepalackban kínálták a borokat, ehhez képest ma már szépen címkézett és palackozott borokkal találkoztunk. Azt szeretnénk elérni, hogy a gazdák ne egymással versenyezzenek, hanem saját magukkal, mert évről évre, ha elhozzák a boraikat, akkor látják, miben tudnak még fejlődni. Az aranyérmes borok gazdáit arra bíztatjuk, hogy vegyenek részt a jövő héten, Marosvásárhelyen szervezett erdélyi szakaszon is. Magyarország Földművelődési Minisztériumának támogatásával a mostani nyertes borokból egy kiadványt készítünk Erdélyi borkülönlegességek címmel, amely komoly népszerűsítési lehetőséget ad a termelőknek".

A Szilágy Megyei Borverseny főszervezője idén Szilágysámson Polgármesteri Hivatala volt, a rendezvény létrejötte továbbá a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központnak és a Communitas Alapítványnak köszönhető. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS