2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Váratlan gratulációt kapott az egyéni összetettben ezüstérmes Kovács Zsófia

2017. április 22. 22:00, utolsó frissítés: 22:00

"Előzetesen nem számítottam ilyen eredményre, azt reméltem, hogy bejutok az egyéni összetett döntőbe, de inkább a szerenkénti döntőkre koncentráltam, az ugrásra és a korlátra. Már az hatalmas élmény volt, hogy a selejtezőből másodikként kerültem be a döntőbe, de az még nagyobb élmény, hogy sikerült megtartani" - nyilatkozta a Transindexnek Kovács Zsófia az után, hogy átvette Orbán Viktor levelét, amelyben a miniszterelnök gratulált a pénteki sporttörténeti sikerhez.Kovács egyéni összetettben nyert ezüstérmet a kolozsvári tornász Európa-bajnokságon. Orbán Viktor miniszterelnök levelét egy csokor virág kíséretében Mile Lajos kolozsvári főkonzul adta át a 17 éves sportolónak szombaton este.

Kovács pénteken az egyéni összetett versenyben ugráson kezdett, a szépen kivitelezett Jurcsenkó dupla csavarra 14.600 pontot kapott, és ezzel az első szer után vezetett. Ez után felemás korlát következett, ahol elsőnek szólították. Itt is hibátlanul teljesített, 14.333 pontot kapott gyakorlatára, és továbbra is az élen állt. Gerendán utolsóként lépett a szerhez, ez a gyakorlat is hiba nélküli lett, 13.466-ra értékelte a zsűri, és Kovács még mindig vezetett. A végén a talaj jött, angol riválisa előtt mutatkozott be, 13.033 pontot ért a gyakorlat. Az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy ki lesz az Európa-bajnok, végül Elissa Downie nyert 55.756 ponttal, Kovács Zsófia pedig a dobogó második fokára állhatott 55.432 ponttal. Korábban Európa-bajnokságon egyéni összetettben Ónodi Henrietta nyert érmet, méghozzá bronzot 1990-ben."Nem éreztem, hogy Európa-bajnokságon vagyok, úgy értem, nem izgultam olyan nagyon, mint általában az ilyen nagy versenyeken. Az mindenképp sokat segített, hogy nyugodtan koncentrálhattam a szerekre. Próbáltam csak magamra figyelni, és nem azt nézni, hogy milyen sok néző van" - mondta Kovács a sikerének kulcsáról, bár azt is hozzátette, hogy azért figyelte a magyar szurkolókat.

"Tudtam, hogy otthonról sokan el fognak jönni, a szüleim is itt voltak. És itteni magyar szurkolókkal is nagyon sokat találkoztunk, az is hatalmas élmény volt" - jelentette ki a sportoló.

"Ha az Európa-bajnokság előtt azt mondják, hogy ez az eredmény fog kijönni, akkor a Berki eredményét kivéve szó nélkül aláírom. Nem titkolt, hogy vele aranyéremért jöttünk. És úgy gondolom, hogy Krisztián el is érte az aranyérem szintjét, hiszen a gyakorlata a legjobb volt. Jelenleg még úgymond harcolunk, hogy az aranyérmet Krisztián kapja meg, mert az értékelés olyan szubjektív volt, és a szabályoknak nem megfelelő, ami az óvásra okot adott" - értékelte Altorjai Sándor csapatvezető a magyar csapat teljesítményét. Altorjai nyilatkozatában a szombati lólengés döntőjére utalt, amelyen bár Berki Krisztián tornászott a legjobban, de időtúllépés miatt 0,3 pontot levontak tőle, így elvesztette az aranyérmét."Zsófi szenzációsan versenyzett az egyéni összetettben, hiszen a harmadik szerig még vezette a mezőnyt. Az angol lánynak erősebb volt a talajgyakorlata. A lányoknál még Dévai Boglárka lett bronzérmes ugrásban, aki pénteken még megkönnyezte az egyéni összetett versenyt (Dévai a 24., utolsó helyen zárta az egyéni összetett döntőt - szerk.). A fiúknál is ketten kerültek be az egyéni összetett döntőjébe, igaz, hogy nem végeztek érmes helyen, de nagyon fontos volt a részvételük sportszakmailag, hiszen a csapat építése folyik a 2019-es világbajnokságra, ahol hatszeres tornászok kellenek az olimpiai kvalifikációhoz" - egészítette ki értékelését Altorjai.

A magyar csapat vezetője azt is elmondta, hogy reméli, az októberi montreali világbajnokságon megközelítőleg hasonló eredményeket érnek el. "Európa még mindig nagyon erős a világban, de azt azért tudomásul kell venni, hogy a világ kitágult az elmúlt tíz évben. A világbajnokságon szerenként még egy olyan 8-10 versenyző van, aki az érmek sorsába beleszólhat, így a világbajnokságon döntőbe kerülni már óriási teljesítmény. Azt gondolom, hogy Európából az első 3-4 helyezett nagyon sanszos, hogy ott legyen a világbajnokság döntőjében, és mindig az adott pillanat dönti el, hogy ki kerül az érmek közelébe" - mondta a szakember.

Kovács Zsófiával a vasárnapi gerenda döntőben is lehet találkozni majd, bár a selejtezőben a 10. helyet szerezte meg, és csak az első számú tartalék volt, de a szombati felemáskorlát versenyen az egyik brit riválisa, Rebecca Downie megsérült, ezért nem indul a gerendán. Így a magyar lány is lehetőséget kapott a döntőben való részvételre. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS