2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szombattól a nagyközönség előtt is nyitva a miklósvári Kálnoky-kastély

2017. április 20. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

Szombaton, április 22-én megnyitják a miklósvári Kálnoky-kastélyt a nagyközönség előtt. Az alkalomból a kastélyban berendezett Erdélyi Élet Múzeumában nyílt napot tartanak, ezzel egyszerre pedig egy konferenciát is szerveznek a kastélyról és a jelentőségéről.Grümann Róbert, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke a műemlék megyei turisztikai jelentőségéről, míg Lázár Kis Barna Barót polgármestere pedig az erdővidéki hatásairól beszél. A kulturális minisztérium képviselői a kastély felújítását támogató Norvég Alap szerepéről és a hazai műemlékvédelemről fognak beszélni a program szerint, míg Farkas András a Kastély Erdélyben programról tart előadást. A konferencia második részében Fehér János művészettörténész a kastély építéséről, Magyarósi Imola művészettörténész a park felújításáról, míg a Péter Alpár képzőművész és Várallyai Réka művészettörténész a benne kialakított múzeum koncepciójáról fognak beszélni. A szombati nap teljes programja az Időgépen érhető el.

A Kálnoky-kastély felújításáról tavaly ősszel közölt összeállításunkat itt lehet megnézni, akkor Kálnoky Tibor vezetett körbe, és mutatta be a kastélyt.

"Igaz, hogy Erdővidék egy kicsit elszigetelt, de azért Brassó, Sepsiszentgyörgy és Segesvár a közelben van. Lehetne itt kulturális és társadalmi eseményeket szervezni. És fogunk is szervezni. Élő múzeumot akarunk, hogy ne csak poros polcok legyenek valami kőkorszaki tárgyakkal, hanem legyen élet is benne. Én bízom benne, hogy az a kastély be fog kapcsolódni a nagy turisztikai útvonalakba is. Nincs messze a Brassót Segesvárral összekötő országút, nagyon remélem, hogy nagyobb tömegek fognak ide is jönni" - vázolta akkor a jövőt Kálnoky.

Azóta többször is posztoltak a közösségi médiában olyan tárgyakat, amelyek a kastélyban lehet majd megnézni.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS