2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az erdélyi locsolásról ír a The New York Times

2017. április 19. 12:44, utolsó frissítés: 12:56

Az erdélyi, ezen belül is a csíki locsolás hagyományáról írt egy egész részletes összefoglaló cikket a The New York Times.

A helyszíni riportban a csíkszentkirályi locsolást mutatják be, amikor húsvéthétfő reggelén a fiúk és férfiak hagyományos öltözetben - fekete kalap, fehér ing, székelyharisnya, fekete csizma - elindulnak meglocsolni a lányokat, asszonyokat. A cikk írója, Kárász Palkó részletesen leírja a folyamatot, kezdve a székely ruhába öltözött lányok kényszerű beleegyezésétől, hogy engedik a locsolást, egészen a hideg vizes, vedres locsolásig. De még arra is kitér, hogy a veder peremét piros szegfűvel díszítik. Emellett több résztvevőt is megszólaltat a szerző a cikkben, hogy miért fontos ez számukra.Jó érzés, hogy rám gondoltak - mondta a 18 éves Cseke Hajnalka a lapnak.

A cikk azt is megjegyzi, hogy nem minden lány szereti, ha így "megöntözik", és szexistának tartja az egész szokást.

A cikkben többször kiemelik a vedres locsolást a faluban újjáélesztő néptánccsoportot, illetve egy tágabb, nemzetközi kontextusba is helyezik, mint Közép- és Kelet-Európában bevett szokást. Arra is kitérnek, hogy a térségben leginkább az országban kisebbségben élő magyarok laknak, akiknek a megszólalók szerint az ilyen hagyományok segítenek megőrizni az identitásuk, és adnak nekik egy közösségi érzést. "Az ilyen események egyfajta alapot jelentenek az identitáshoz" - mondta a néptáncsoport vezetője, Kelemen Szilveszter. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS