2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sepsiszentgyörgyi az ország legjobb kenyere

2017. március 27. 16:28, utolsó frissítés: 16:39

A sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség barna pityókás kenyerét választották az év ipari technológiával készített kenyerének, míg a legjobb kézműves terméknek a csíkszentmártoni Bocskor Pékség Napkenyerét választotta a GastroPan szakkiállítás zsűrije Nagyszebenben - írják a szervezők.Pék kategóriában összesen négy versenyszámban hirdettek győztest, az év ipari és kézműves technológiával előállított kenyere mellett megválasztották a legízletesebb péksüteményt és a kenyértésztából készített legkülönlegesebb alkotást is.

2017 ipari technológiával előállított kenyere Romániában

Olyan pékek jelentkezhetnek, akik naponta az adott termékükből minimum 300 kg kenyeret állítanak elő. A nyertes alkotást Diószegi László készítette. A győztes barna pityókás kenyér 30 százalékos kovásszal készült, 112-es lisztet (félfehér búzakenyérliszt), rozslisztet, 55-ös lisztet (búzafinomliszt) és valódi pityókát tartalmaz.

I díj: Diószegi László – Madexport Srl, Sepsiszentgyörgy
II díj: Alina Soare – Velrom Srl, Târgoviște
III díj: Bocskor István – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton2017 kézműves módon készített kenyere Romániában

Olyan pékek jelentkezhettek, akik naponta maximum 100 kg kenyeret állítanak elő az adott termékből. A legjobb kézműves kenyeret Bocskor István készítette. A Napkenyér fantázianevet viselő termék elkészítéséhez rozslisztet, kenyérlisztet, barnalisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, pirított rozslisztet, élesztőt, sót, napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, sárgarépát és vizet használnak.

I díj: Bocskor István – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton
II díj: Chica Mirabela – Ardelean Adrian Company, Lugos
III díj: Diószegi László – Madexport Srl, Sepsiszentgyörgy

A sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség 1996-ban alakult, jelenleg több mint 20 féle kenyeret és 25 féle péksüteményt állítanak elő. A pékségről készített Made in Erdély videónk:

A legízletesebb péksütemények reggelire

A legfinomabb reggelire szánt sós péksütemény a Bocskor Rozália által készített pityókás pogácsa lett, amely finomlisztet, pityókát, élesztőt, tejfölt, vajat, tojást, sót, cukrot, tökmagot és mákot tartalmaz.

I díj: Bocskor Rozália – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton
II díj: Cazacu Elena Ada – Vipp Fashion Srl, Bârlad
III díj: Farkas Ferenc – Madexport Srl, SepsiszentgyörgyA legjobb kenyértésztából készített díszmunka

Az idei év tematikája az őszi falusi élet volt. A versenyszám győztes munkáját Farkas Ferenc készítette, aki az őszi falusi szüretet, illetve őszi zöldségeket és gyümölcsöket jelenített meg.

I díj: Farkas Ferenc – Madexport Srl, Sepsiszentgyörgy
II díj: Geambazu Nicolae Florin – Megasimitis Srl, Konstanca
III díj: Tőkés Tibor – Pâine de Casă Srl, MarosvásárhelyA GastroPan Expót Délkelet-Európa legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari kiállításaként tartják számon a szakemberek. A szervezők közlése szerint a legtehetségesebb romániai pékek neveztek be a versenyre. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS