2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tófalvi Éva visszavonul

2017. március 22. 15:07, utolsó frissítés: 15:08

Húsz év versenyzés után visszavonul Tófalvi Éva biatlonlista - írja a Nemzetközi Biatlon Szövetség honlapja. Tófalvi 1997-ben versenyzett először a világkupában, és most hétvégén, az oslói üldözéses versennyel zárta le a pályafutását.

Fotó: biathlonworld.comFotó: biathlonworld.com


"Nem vagyok 100 százalékig biztos benne, de úgy érzem, elérkezett az idő, hogy megállapodjak és családot alapítsak. Tudom, hogy nemsokára olimpia, de nem hiszem, hogy tudnék annyi erőt fektetni bele, mint egy ilyen eseményhez szükséges" - nyilatkozta az oldalnak.

"Szeretek versenyezni, és mindenek felett szeretek síelni, így ezek biztosan hiányozni fognak. De nem hiányzik a stressz és legfőképpen nem az utazás. Alig várom, hogy otthon maradjak egy ideig és a barátommal legyek. Azt hiszem, hogy tényleg elérkezett a pillanat, hogy minden megváltozzon" - tette hozzá.

Fotó: biathlonworld.comFotó: biathlonworld.com


A 2008/2009-es világkupa volt Tófalvi pályafutásában a legkiemelkedőbb világkupa idény: összetettben a 11. helyen végzett, míg az egyéni indításos szakági kiírásában 2. lett, néhány ponttal lemaradva Magdalena Neuner mögött. Abban az idényben megszerezte pályafutása egyetlen világkupa-futamgyőzelmét, a hochfilzeni 15 kilométeres egyéni versenyben.

"Világkupát nyerni valószínűleg a legcsodálatosabb emlékem. A hochfilzeni győzelem nagyon különleges volt számomra, mert egy olyan díjnak is éreztem, amit dupla annyi munkáért kaptam, amivel pótoltam a lemaradásom. Ez volt a munkám gyümölcse" - emlékezett vissza, természetesen kiemelve azt is, hogy milyen hátrányból indult Romániából. Nem volt egy olyan stáb mögötte orvossal, edzővel, trénerrel, mint mondjuk a norvég sílövők mögött.

Beszélt továbbá arról is, hogy először alpesi sível próbálkozott, majd a rendszerváltás után sífutással is próbálkozott. Amikor pedig biatlonnal próbálkozott, akkor balkezes létére először át kellett szoknia jobb kézre, mert akkor Romániában még nem használtak balkezes fegyvereket.

"Húsz év alatt rengeteg dolog megváltozott a biatlonban: sokkal professzionálisabb lett, így mindenki csak a karrierjére koncentrálhat. Figyelem azokat a lányokat, akik akkor születtek, amikor én elkezdtem a pályámat, és sokkal eltökéltebbek, mint egykoron mi voltunk. Hihetetlen, hogy húsz évet eltöltöttem a sportágban. 1999-ben szerepeltem az első világbajnokságomon itt, Oslóban. Azt hiszem, ennél alkalmasabb helyszínt nem is választhattam volna a visszavonulásra. Hogy őszinte legyek, egyszerűen csak örülök ennek a húsz évnek. Az egyetlen szomorú dolog tavaly nyáron történt velem. De örülök, hogy sikerült tisztáznom magamat, és összességében csak a jóra emlékezhetek vissza" - mondta Tófalvi, utalva a tavalyi doppingügyére, amiből végül tavaly ősszel felmentették.

A karrierje emlékezetes pillanatai között említette, hogy háromszor is vihette Románia zászlaját az olimpiai játékok megnyitóján, 2002-ben a Salt Lake City-i olimpián, 2010-ben a vancouveri olimpián, és 2014-ben a szocsi olimpián. "Mivel magyar közösségből származom, rendkívül különlegesnek és fontosnak tartottam, hogy én vihettem a zászlót" - mondta. A jövőjét már otthon, Hargitafürdőn képzeli el. "Van egy kis hotelem ott, ami egészen jól működik. Most nyitok egy kis sportboltot is" - mondta még el.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS