2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bukarest a legolcsóbb kelet-európai EU-főváros; Szingapúr a legdrágább a világon

2017. március 21. 16:51, utolsó frissítés: 19:42

Szingapúrban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) kedden ismertetett éves globális felmérése szerint.

Szingapúri látképSzingapúri látkép

A kedden bemutatott költséglistáján a kelet-európai EU-fővárosok közül a legolcsóbb - dollárban számolva - Bukarest, amely a 124. helyre került, két hellyel lejjebb, mint tavaly. Az EIU számításai szerint a fővárosban a New York-i megélhetési költségek 47 százalékából ki lehet jönni.

A lista kirívó sajátossága, hogy a két legnagyobb brit pénzügyi-üzleti központ, London és Manchester egyaránt hatalmasat zuhant az elmúlt egy évben, mivel a font jelentően gyengült a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás óta.

Az EIU 160 termékből összerakott áru- és szolgáltatáskosár átlagárának kiszámításával állítja össze éves listáját a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről. Az összehasonlítás alapja 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New York.

Az idei felmérés szerint a 133 várost tartalmazó listán megőrizte negyedik éve tartott első helyét Szingapúr, amelynek New Yorkhoz mért költségindexe 120.

A felső tízes mezőnyben szerepel Szingapúr mögött Hongkong, Zürich, Tokió, Oszaka, Szöul, Párizs, Genf, New York és Koppenhága.

Az EIU elemzői kiemelik, hogy a legmeredekebben Manchester költségindexe zuhant, miután a font jelentősen gyengült azóta, hogy a tavaly júniusi EU-népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre voksolt. Az angliai nagyváros 25 hellyel esett vissza, és jelenleg az 51. helyen szerepel, New York dollárban számolt átlagos megélhetési költségeinek 77 százalékával.

London, az első számú globális pénzügyi szolgáltatási központ - amely tavaly ilyenkor még a világ hatodik legdrágább városa volt - 18 hellyel a 24. helyre zuhant az idei EIU-költségrangsorban. A brit fővárosban jelenleg a New York-i dollárköltségek 89 százalékából meg lehet élni.

Az EIU elemzői hangsúlyozzák, hogy a dollárban számolt megélhetési költségek mércéjén London 20 éve nem volt ilyen olcsó.

Néhány héten belül ez a második olyan felmérés, amely jelzi, hogy a Brexit-népszavazásból eredő fontgyengülés milyen drámai hatást gyakorol a külföldi üzletemberek londoni megélhetési költségeire.

Budapest a 108. helyen áll, eggyel lejjebb tavalyi helyezésénél. A magyar főváros dollárban mért átlagos megélhetési költsége az EIU számításai szerint a New York-i szint 56 százaléka.

A világ legolcsóbb városa - legalábbis a dollárban fizetett külföldiek számára - a kazahsztáni Almati, amely 38 százalékos költségindexével az utolsó, 133. helyre került az idei EIU-listán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS